Международният съд в Хага да разреши десетилетен спор между Южна Корея и Япония

0
1026

Японският министър на външните работи Коичиро Гемба обяви, че Япония ще разгледа възможността да се обърне към Международния съд в Хага, в отговор на неочакваната визита на южнокорейския президент Ли Мюн-Бак на спорните острови Такешима. Ставайки първият южнокорейски държавен глава, посетил диспутираните територии в Японско море, Мюн-Бак предизвика остра реакция в Токио. Само няколко часа след визитата, японският посланик в Сеул – Масатоши Муто, бе отзован.

Богатите риболовни води и предполагаемите находища на природен газ около двете островчета обаче далеч не са единствената причина за спора. Малките, почти необитаеми рибарски острови Такешима или Докдо, с обща площ едва 46 дка, са в центъра на ожесточения исторически антагонизъм между двете държави от десетилетия. Докдо стават владение на Япония  през 1905 година след окупацията на Корея. Сеул от своя страна предявява претенции към скалите през 1954-та, когато разполага там малък гарнизон за брегова охрана.

Посещението на президента Ли става само дни преди 15-ти август, денят, в който корейците отбелязват освобождението си от Японската колониална власт след края на Втората световна война. Въпреки общите интереси на двете държави относно сигурността и икономическото развитие на региона, колониалното минало продължава да бъде болезнена тема, предизвикваща огорчението и враждебността на много корейци. В този смисъл, евентуалното произнасяне на съда в Хага по спорния въпрос с островите би имало много по-всеобхватно историческо значение и дипломатически последици.

http://www.aljazeera.com/news/asia-pacific/2012/08/2012811121058944233.html

SHARE
Previous articleШестима американски войници – убити от свои колеги в Афганистан
Next articleBella Gaia – поглед към Планетата Земя
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS