Междуонтинентален полет с гориво, произведено от пластмаса

0
1439

Австралийският пилот Джереми Ролсел смята да реализира полет от Австралия до Англия, използвайки самолетно гориво, произведено от стара пластмаса. Четиредесет и една годишният австралиец често вижда пластмасови отпадъци, плаващи в океана. Давайки си сметка за огромните количества на изключително бавно разграждащият се боклук, Джереми си задава въпроса, какво би сеслучило, ако тази пластмаса бъде използвана за нещо.

Отговорът идва с помощта на ирландската компания Cynar, която произвежда гориво от пластмасови отпадъци. Технологията,с помощта на която това се получава се нарича „пиролиза”, като от един тон пластмаса могат да се получат 900 литра дизелово гориво.

Приключението от Сидни до Лондон никак няма да е евтино. Прогнозите за нужният бюджет възлизат на 1.4 милиона долара. Освен това полетът крие потенциални опасности, но Ролсел взима курсове по оцеляване и се подготвя усилено за голямото пътуване. Остава да пожелаем успех на този еко- авантюрист и да му стискаме палци.

източник: http://www.mnn.com/earth-matters/energy/stories/plastic-power-aviator-plans-intercontinental-trip-using-plastics-for-fu

фотография: Dan LaMee, FLICKR