Мисионерка от САЩ отвлечена в Нигерия

0
845

Американската гражданка Филис Сортър, която работи като християнски мисионер в Нигерия, е била отвлечена от маскирани въоръжени мъже. Целта на отвличането най-вероятно е да се получи откуп.

Свободната методистка църква съобщи на своя уебсайт, че жената е била отвлечена от двора на Академия „Хоуп” в централния нигерийски щат Коги, където е работила. През последните години броят на отвличанията в Нигерия рязко се увеличи. Кореспонденти твърдят, че това се е превърнало в стратегия, чрез която похитителите печелят милиони долари годишно.

Множество емигранти са били насочени към южната, централната и северната част на страната – някои от ислямистки екстремисти от групировката Боко Харам.

За щата Коги обаче има данни за ниски нива на активност на екстремисти, твърдят сигурни източници.

„Призоваваме американската църква да се присъедини към нас в молитва за безопасността на Филис и нейното бързо освобождаване,” каза Свободната методистка църква. Нейните говорители добавиха, че американските власти са били уведомени за отвличането на американката и се опитват да я намерят и освободят. От Държавния департамент на САЩ потвърдиха, че са наясно с отвличането.

„В случаи, когато изчезването на американски граждани е потвърдено, американското посолство работи в много тясна връзка с тези, които са замесени, подкрепяйки местните власти в техните усилия да открият изчезналия и предоставяйки цялото необходимо съдействие от консула,” казаха в изявление от Държавния департамент.

Филис беше описана като финансов администратор, който е създал „специално приятелство” с номадското племе фулани.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC

Снимка: Channelstv