Мисия предоставя помощ на около 2 000 души от общността Качин в Мианмар

0
941

51307d336

Агенцията за бежанците на ООН съобщи в петък, че  мисия, включваща няколко агенции на ООН,  до щата Качин в Северен Мианмар успешно е доставила силно необходима помощ на стотици хора, засегнати от конфликта.

Мисията се е осъществила в периода от 17 – 21 февруари след като е доставен достъп от правителството на Мианмар. В нея са взели участие и представители на Свтовната програма по прехранване на ООН, на УНИЦЕФ, Датския съвет за бежанците, Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси.

Това е първият път, през който хуманитарен персонал на ВКБООН има възможност да достигне вътрешно разселените хора, от януари 2012г. Помощта е доставена на 400 семейства или около 2000 души. Тя  включва брезент за убежища, одеяла, мрежи против комари, комплекти за готвене, дрехи и хигиенични артикули. През следващите седмици екипът на ВКБООН планира да се завърне и да помогне на още 1000 семейства, които са разселени и все още не са получили помощ.

Служителите на ВКБООН отбелязват необходимостта от по – добри временни помещения и подобрения на инфраструктурата на лагера.

Боевете в щатите Качин и Северен Шан, които започнаха през юни 2011, са причинили разселването на около 75 000 граждани. От тях само около 32 000 са в области, които се контролират от правителството. Предполага се, че избухването на боеве между правителството и бунтовниците през декември и януари е причинило разслеването на още хиляди хора. Трудно е обаче тези изчисления да бъдат проверени, защото достъпът до много области е силно ограничен.

Източник

Източник на снимка