Мисията на ООН за Ирак: 2014 година – една от най-кървавите години

0
843
01-02-2015Nickolay_Mladenov
Снимка: UNAMI

2014 година бе една от най-кървавите за Ирак – броят на жертвите бе най-висок от близо пет години, на фона на поредица от смъртоносно насилие, което разтърси страната. Това съобщиха от Мисията на ООН  в страната, в края на миналата седмица.

Според последните данни, публикувани от Мисията на ООН за подпомагане на Ирак (UNAMI), през изминалата година са загинали 12 282 иракчани, а други 23 126 са ранени, което отбелязва най-лошия изблик на насилие, с който се сблъсквала страната, след двугодишния период от 2006-2007 г.

„За пореден път, иракските обикновени граждани продължават да страдат от насилие и тероризъм,“ заяви Николай Младенов, Специален представител на Генералния секретар и ръководител на Мисията на ООН, в прессъобщение.

От началото на 2014 г. Ирак преживя вълна от насилие, след като екстремисти, свързани с Ислямската държава в Ирак и Левант (ISIL) осъществиха все още продължаващата офанзива срещу правителството. Застрашаващи цялостната стабилност на страната, както и живота на хиляди иракски цивилни.

Само през декември 1 101 иракчани бяха убити, а още 1868 са били ранени в „актове на тероризъм и насилие“, твърдят от Мисията на ООН. Ирак преживя опустошителния пик през юни, когато жертвите бяха 4126. От Мисията на ООН отбелязаха още, че Багдад е най-засегнатата провинция за месец декември, с общо 1051 жертви.

Въпреки това, поради трудности при потвърждаването броя на жертвите, Мисията на ООН предупреди, че съобщените цифри „трябва да се разглеждат, като абсолютен минимум.“

В прессъобщение, г-н Младенов осъди „тежкото състояние,“ засягащо страната и изрази надежда, че  2015 г. даде начало на мира, като той призова политическите лица да се обединят в намирането на „мирни решения на проблемите, пред които е изправена страната.“

„Надявам се, че 2015 ще бъде година, в която това да може да се направи,“ заяви г-н Младенов.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова