Нарастващата резистентност към основно антималарийно лекарство застрашава живота на стотици хиляди в Азиатско-тихоокеанския регион

0
711

Световната здравна органзация (СЗО) предупреди, че устойчивостта  на маларийните паразити към лечението с Артемисинин може да ни върне години назад в борбата с болестта.

Участниците в приключилата вчера в Сидни конференция „Malaria 2012: Saving Lives in the Asia-Pacific“ подчертаха необходимостта от регионално сътрудничество  и мобилизиране на усилията на глобално ниво, за да бъде ограничено разпространението на резистентността към Артемисинин-съдържащите комбинирани терапии (АСТs).

В представения на конференцията специален доклад „Defeating Malaria in Asia, the Pacific, Americas, Middle East and Europe„,партньорите Roll Back Malaria /Да отблъснем маларията/ и СЗО припомнят, че два милиарда души са потенциално изложени на болестта в Азиатско-тихоокеанския регион.

Маларията се причинява от смъртоносни паразити, които достигат кръвта на човека при ухапване от заразени комари, и е една от най-тежките и широкоразпространени инфекциозни болести по света. Болестта засяга над 216 милиона души и отнема живота на 650 хиляди всяка година.

Артемизининът, който има в основата си екстракт от бял пелин, използван от хилядолетия като лек против треска в Китай, е едно от най-големите открития на съвременната медицина и до ден днешен остава най-ефективното средство за лечение на малария. Изследвания на СЗО от последното десетилетие обаче съобщават за появата на устойчиви към препарата паразити в Камбоджа, Тайланд и Мианмар. Огромно е безпокойството, че резистентността към лечението би могла да се разпространи от епицентъра в държавите по делтата на р. Меконг към Индия и след това Африка, където броят на заразените е най-голям, както се е случвало преди. Това би направило контрола и елиминирането на маларията невъзможно.

Директорът на Глобалната програма за борба с маларията към СЗО Робърт Нюман подчерта, че осигуряването на финансови ресурси за прилагането на извънреден план за превенция в региона на Югоизточна Азия е от решаващо значение и припомни, че маларията не познава граници.

Повече информация тук.

Фотография: The Global Fund