Нави Пилай призова за промени в Индия след групово изнасилване

0
937

Комисарят по правата на човека към ООН Нави Пилай призова към прекратяване на насилието над жени в Индия, след като на 29.12.2012 почина 23 годишната студентка, групово изнасилена в столицата Ню Делхи. Жената, чието име не е оповестено, е била нападната в автобус в присъствието на приятеля си, който също е бил ранен. Смъртта е настъпила в следствие на вътрешни разкъсвания, причинени от похитителите. Шестимата нападатели може да получат смъртна присъда, ако бъдат осъдени.

Г-жа Пилай подчерта, че смъртното наказание не е решение на проблема. Според нея Индия се нуждае от по-ефективни закони, защитаващи интересите на жените и призова за „спешен и рационален дебат за всеобхватни мерки за справяне с такива престъпления“.

Според статистиката изнасилванията в Индия са се увеличили с 25 на 100 за периода 2006-2011 година и засягат жени и деца от всички касти . Индийското правителство обмисля да създаде комисия за проучване на обществената сигурност на жените, а съдебен състав да преразгледа законодателната рамка на Индия относно насилието над жени.

Нави Пилай препоръча правителството да проведе консултации с гражданското общество и да бъде поканен специален докладчик на ООН относно насилието над жени, който да помогне в този процес.

Източник

Снимка