Най-голямата забравена хуманитарна криза – Централноафриканската република

0
1085
04-27-2015CentralAf_Republic
Снимка: OCHA/Gemma Cortes

Централноафриканската република (ЦАР) бързо се превръща в най-голямата „забравена“ хуманитарна криза на нашето време с около 60% от населението й, нуждаещо се от помощ, и близо 900 000 души насилствено разселени от конфликта. А основният проблем все още е, че програмите за подпомагане остават недостатъчно финансирани, заявиха от Агенцията за бежанците към ООН.

„Не бива да позволяваме Централноафриканската република да се превърне в забравена криза“, каза в прессъобщение хуманитарният координатор на ООН, Клеър Буржоа. „Сегашното финансиране на стратегическата хуманитарна  реакция в региона не ни позволява да гарантираме защитата на всички тези разселени лица или да осигурим поне минимума от това, което е необходимо, за да посрещнем адекватно огромните хуманитарни нужди.“

Според Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), има повече от 460 000 бежанци от ЦАР в съседните страни – Камерун, Чад, Република Конго и Демократична република Конго. В ЦАР близо 436 000 души са вътрешно разселени, а общо 2,7 милиона души, при население от 4,6 милиона, се нуждаят от хуманитарна помощ. Световната здравна организация (WHO) заяви, че само 55% от лечебните заведения функционират в страната, която заема едно от първите места в света по най-високо ниво на смъртност сред  децата и майките.

От ВКБООН заявиха, че засега разполагат само с 14% от нужните средства за финансиране програмите за бежанци в региона. Причина за недостига на финансиране се дължи на това, че основна част от финансовите средства биват изразходвани за други неотложни кризи като Сирия и Йемен. Но регионалните координатори в ЦАР заявиха, че е постигнат значителен напредък относно проблема с бежанците в страната и спешно е необходима финансова подкрепа.

Според Агенцията за бежанците предстоят две изключително важни събития в процеса за постигането на мир в страната. Първото от тях е Форумът за национално помирение в Банги през май, където всички страни в конфликта ще се съберат, за да обсъдят възможности за преодоляване на политическите проблеми и проблемите със сигурността, които са в основата на конфликта. Вторият значим момент ще бъдат националните избори, насрочени за месец август. Като от решаващо значение за изхода на тези две събития ще бъде и участието на вътрешно разселените лица и бежанците.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Вилияна Узунова