Не сме заплашени от „огромна“ бежанска вълна от Сирия

0
748

От 2014 г. трябва пък да отпаднат ограниченията за работа в ЕС за българи, увери още Николай Младенов

С МВР следим ситуацията с броя на сирийските бежанци у нас, предвид задълбочаващия се конфликт между Дамаск и противниците на режима.

С тези думи външният министър Николай Младенов увери пред bTV, че положението с броя на сирийските имигранти в България е под контрол, без обаче да уточнява колко точно на брой са засега бежанците на територията ни, напуснали размирната си родина.

Младенов успокои, че българската държава не е заплашена от „огромна” бежанска вълна. Причината – съществуващият приоритет бежанците да бъдат подслонявани възможно най-близо до границите на собствената си страна. По думите му за 19 месеца има над 35 000 убити граждани на Сирия. Въпреки това все още няма вариант за военна намеса от страна на международната общност заради Русия и Китай, които блокират всяка подобна резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Министърът на външните работи коментира и публикации, появили се в британските, а след това и в българските медии, според които властите на Острова обмислят връщане на визите за българи. Според Младенов категорично няма такава вероятност – в случая ставало въпрос за интерпретации и предизборна агитация.

Източник

Източник на снимката