Неспособна ли е международната общност да се справи с конфликта в Сирия?

0
886
UN Photo/Jennifer S Altman
UN Photo/Jennifer S Altman

Продължава Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Днес пред участниците говори президентът на Босна и Херцеговина-  Бакир Изетбегович,който не спести критиките си към международната общност заради „неспособността и да реагира” в контекста на кризата в Сирия.Босненският държавен глава обвини общността в провал,защото не е могла да си вземе поука от случилото се в Сребреница преди 17 години.

„Ние в Босна и Херцеговина съчувстваме искрено на хората в Сирия,защото ние самите сме преживели същия ужас.” – заяви Бакир Изетбегович,визирайки клането в Сребреница,отнело живота на 8,000 мюсюлмани.Това е най-голямото подобно масово избиване на територията на  Европа след Втората световна война.

„Най-добрият начин да почетем паметта на жертвите от Сребреница е като си научим урока,така че това никога да не се случва отново.” – добавя още президентът- „За жалост ООН и по-специално Съвета за Сигурност се провалиха в това.”

„Не правете грешка” –призова Изетбегович от трибуната на ООН – „Ако не предприемем действия,за да спрем кръвопролитията в Сирия,тргичната история ще се повтори”.

Дървжавният глава на Босна и Херцеговина не пропусна на коментира и нашумялото напоследък видео с анти-ислямистко съдържание,което породи остра реакция от страна на ислямския свят. Изетбегович нарече видеото „обидно” и „заслужаващо най-строго осъждане”. Въпреки това той не оправда използването на сила като адекватна реакция,а заяви : „ Насилието не е начин за почитане на една религия.Трябва да зачеркнем насилието веднъж завинаги.”

Източник:

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=43072&Cr=general+debate&Cr1=#.UGSgKVFpk_4

Фотография:

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=43072&Cr=general+debate&Cr1=#.UGSgKVFpk_4