Холандия блокира износа на машини за производство на чипове за Китай

0
145

Нидерландия е отнела лиценза за износ на оборудване за производство на чипове на компанията ASML за Китай, съобщиха от фирмата в понеделник. Това въвлича най-ценната технологична компания в Европа, водещ производител на модерни машини за създаване на чипове, в дълготрайното търговско напрежение между Китай и Запада.

 

Основни факти:

  • ASML заяви, че холандското правителство е отнело „частично“ лиценза за доставка на два вида системи за производство на чипове през 2023 г.
  • Компанията твърди, че това ограничение ще засегне „малък брой клиенти в Китай“.
  • Изявлението на ASML идва след като в понеделник Bloomberg съобщи, че компанията е отменила доставката на някои свои машини до Китай седмици преди новите холандски експортни ограничения да влязат в сила, след искане от администрацията на Байдън.
  • ASML заяви, че са поискали повече разяснения от правителството на САЩ относно обхвата на мерките за контрол на износа, публикуван от админинистрацията на Байдън миналата година, които ограничиха продажбата на някои от техните машини за производство на чипове в Китай.
  • Компанията заяви, че не очаква отнемането на лиценза да окаже „съществено въздействие“ върху прогнозираните финансови печалби за тази година.

История

През октомври миналата година администрацията на президента Джо Байдън представи обновени ограничения за износ, насочени към способността на Китай да произвежда модерни полупроводници. Мерките били насочени както към износа на чипове, произведени от компании като Nvidia, така и към литографските машини на ASML, съдържащи части, произведени в САЩ. Правилата били насочени към машините за производство на чипове с висок ултравиолет (DUV), които се използват за направата на по-малко напреднали чипове, разчитащи на по-стар производствен процес. През юни миналата година холандското правителство ограничи износа на върхови технологии за производство на чипове от съображения за национална сигурност. Когато се комбинират, ограниченията на САЩ и Нидерландия напълно прекъсват износа на всички модерни DUV машини за Китай.

 

ASML е единствената компания в света, която произвежда толкова модерни машини за екстремна ултравиолетова литография (EUV), които се използват от компании като TSMC, Samsung и Intel за производство на чипове за фирмите Apple и Nvidia.

Износът на тези първокласни машини за Китай вече беше ограничен от холандското правителство, поради силен натиск от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

 

300,88 милиарда долара (272,80 милиарда евро) е пазарната цена на ASML, което я прави третата най-ценна компания в Европейския съюз след производителя на лекарства Novo Nordisk и гиганта за луксозни стоки LVMH.

Превод: Рая Георгиева

Източник: https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2024/01/02/dutch-government-blocks-exports-of-asmls-chip-making-machines-to-china/?sh=36e8dc3f71e7