New Narrative: Как младите хора разбират ценностите на Европа

European_Youth_Forum.svg

На 9 февруари Европейската комисия стартира втората фаза от подготвителния период на инициативата „New Narrative for Europe“. Инициативата цели да включи и вдъхнови младите хора, които да изразят своите идеи за развитието на Европа чрез възприятията им за европейските ценности. Според Европейската комисия проектът ще спомогне за сплотяване на европейските граждани, както и за съживяването на европейския дух, основаващ се на базови ценности като достойнство, свобода, демокрация, равенство и уважение на човешките права.

Събитието, с което стартира втората фаза, бе отбелязано активно участие на представители на Европейския младежки форум, които изказаха своите виждания и изявление на еврокомисарят Тибор Наврачич, който подчерта, че младите хора са в основата на този проект.

През 2016 г. Европейският младежки форум и неговите членове ще организират 20 младежки инициативи в Европа, с цел организиране на платформа за обсъждане на въпросите за европейското развитие и ценности на национално ниво в държавите членки.

„New Narrative for Europe“ е проект, който стартира през април 2013 г. като досега е преминал през множество събития и онлайн дискусии, които довеждат до публикуването на декларацията „Умът и тялото на Европа“.

Проектът цели да даде гласност на представители на обществата на артисти, учени и интелектуалци, които да изразят своето разбиране за Европа и това, което представлява тя днес и каква ще бъде утре.

Източник: Европейски младежки форум

Повече информация за New Narrative може да намерите тук.