Нигер: Спад в детската смъртност

0
787

От 1998 година насам Нигер успява да намали детската смъртност почти наполовина. Броят на загинали деца за година намалява от 226 (1998) до 128 (2009). Този значителен спад свидетелства за ефективността на модела на универсално здравеопазване.

Започва да изчезва и тенденцията за спиране на растежа на деца между  24-35 месеца. По-доброто финансиране на системата за здравеопазване позволявa осигуряване на по-добра храна,  повече добавки с изобилие на витамин А, лечение на диария, трески, малария, детска пневмония и повече ваксинации. Според UNICEF най-проблемният район е Сахел ( южен Нигер), където повече от 330 000 деца са изложени на риск от недохранване. Голяма суша и високи цени на хранителните стоки са причините 18 милиона души да са изправени пред глад.

От средата на 90-те години правителството на Нигер отделя ресурси за построяването на здравни центрове и наемането на обучен персонал в отдалечени и изолирани части на страната. Осигуренa е също и безплатна медицинска помощ за деца под 5 години. Здравеопазването в Нигер се подобрява с всяка изминала година благодарение на усилията на правителството и допълнително финансиране от САЩ. Прогнозите сочат че до 2015 година детската смърност ще е намаляла с 2/3 спрямо 1998.

източник
снимка: UN