Нигер: Спад в детската смъртност

0
564

От 1998 година насам Нигер успява да намали детската смъртност почти наполовина. Броят на загинали деца за година намалява от 226 (1998) до 128 (2009). Този значителен спад свидетелства за ефективността на модела на универсално здравеопазване.

Започва да изчезва и тенденцията за спиране на растежа на деца между  24-35 месеца. По-доброто финансиране на системата за здравеопазване позволявa осигуряване на по-добра храна,  повече добавки с изобилие на витамин А, лечение на диария, трески, малария, детска пневмония и повече ваксинации. Според UNICEF най-проблемният район е Сахел ( южен Нигер), където повече от 330 000 деца са изложени на риск от недохранване. Голяма суша и високи цени на хранителните стоки са причините 18 милиона души да са изправени пред глад.

От средата на 90-те години правителството на Нигер отделя ресурси за построяването на здравни центрове и наемането на обучен персонал в отдалечени и изолирани части на страната. Осигуренa е също и безплатна медицинска помощ за деца под 5 години. Здравеопазването в Нигер се подобрява с всяка изминала година благодарение на усилията на правителството и допълнително финансиране от САЩ. Прогнозите сочат че до 2015 година детската смърност ще е намаляла с 2/3 спрямо 1998.

източник
снимка: UN

SHARE
Previous articleДнес отбелязваме световния ден на мира
Next articleНа 22 септември светът казва: „НЕ!” на фракинга
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS