„Норвежското клане можеше да бъде предотвратено“

0
984
800px-Oslo_view
Снимка: Wikimedia Commons

Нападението в министерския квартал в Осло и стрелбата на остров Ютьоя,където бяха убити 77 души са можели да бъдат предотвратени при ефикасно прилагане на съществуващите мерки за сигурност, а извършителят му можеше да бъде спрян по-рано, заключи независимата комисия в доклада си, представен на норвежкия премиер Йенс Столтенберг.

„Полицейските служби са можели и е трябвало да направят повече,за да предотвратят тази криза.“ Казва Александра Гйор,председател на комисията,разглеждаща атаките.

На 22.07.2011 г. Брейвик атакува с коли бомби,заредени с игданит  правителствения квартал на Осло като нанася сериозни щети, парализира града и убива 8 човека, а след това всима ферибот до остров Ютьоя ,където с карабина   и полуавтоматичен пистолет  разстрелва 69 младежи активисти на норвежската работническа партия.

Брейвик не отрича убийствата,но твърди,че те са били необходими за опазването на Норвегия от мултикултурализма.

Според наскоро публикувания доклад полицията е можела да реагира по-бързо и да спре нападателя много по-рано. Норвежката полиция беше остро критикуваната, че е стигнала твърде бавно до острова,използвайки лодки,а не хеликоптер.

За изготвянето на доклада са били интервюирани стотици хора и е била използвана засекретена информация.

http://edition.cnn.com/2012/08/13/world/europe/norway-massacre-report/index.html?hpt=ieu_c1