Носител на наградата за бежанци Нансен води със себе си знание и надежда за разселените сомалийци

0
752
Мама Хауа – носителката на надежда

Когато Хауа Аден Мохамед е е още малко момиче, баща й взима решение, което ще промени живота й завинаги, а чрез нея и живота на хиляди сомалийски момичета. Той я изпраща на училище.

Хауа Аден Мохамед съумява да завърши две висши образования, преди да стартира амбициозна програма, насочена към образоването и възпитанието на сомалийските жени и момичета, много от които разселени поради конфликти или глад. ВКБООН обяви, че тя е печели  наградата за бежанци Нансен за 2012, която се връчва за изключителни заслуги  на избягалите от война или преследване.

Сама била някога бежанка, Хауа Аден Мохамед е съосновател на образователния център за мир и развитие Галкайо (GECPD), с  който тя помага за възстановяването на надеждата и възможностите, както  на местните жители,така и на тези, които търсят убежище от проточилия се национален конфликт и повтарящите се засушавания.

GECPD насърчава жените и момичетата да гледат на себе си като пълноправни членове на обществото, които притежават основните права на човека. През последните години GECPD започва да работи и с момчета. Той предлага различни класове, с цел да подпомогне младите момчета да избегнат живота на улицата и  да попаднат в лапите на пирати или въоръжени групировки.

Възхитени от успеха на центъра, хората на Galkayo сега наричат съоснователката  Eedo (леля) или Мама Хауа.

На фона на лекото подобрение в политическата обстановка, Мама Хауа и нейният екип обучават момичетата да познават новата конституция и да знаят правата си.

Образованието никога не приключва.Всеки ден виждаш нещо ново. Що се отнася до мен, аз не съм добре образована. Не мога да кажа всичко. Образованието винаги е продължителен процес на научаване. Образованието е всичко.

Източник

Източник на снимката