Нова дата за избори във Венецуела

0
1138

New_election_Venezuela_000719e9-642

Венецуелците ще гласуват отново за президент на 14 април, за да изберат наследник на починалия преди дни Уго Чавес. Това обяви венесуелската избирателна комисия в събота, след като започнаха спекулации по темата.

Конституцията предвижда изборите да се проведат в рамките на 30 дни след смъртта на починалият президент (Чавес си отиде на 5 март). Критиците на социалистическото правителство вече се оплакаха, че датата е в нарушение на конституцията  Някои хора спекулират, че Венесуела няма да бъде готова да организира гласуването, но отговорникът за изборите в страната Тибисей Лусена каза, че системата за електронно гласуване в страната е напълно готова.

Лусена обяви датата по държавната телевизия, показана на малка картина на фона на прощаващи се с Чавес венесуелци във военната академия на Каракас.

Рамон Гийермо Авеледо, координатор на опозиционната коалиция, веднага след обявяването на изборите предложи за президентска кандидатура на опозиционния блок Енрике Каприлес губернатор на щата Миранда, който загуби изборите от Чавес през октомври 2012.
Мариана Балакао, професор на общественото мнение в Централния Университет на Венесуела, заяви: „Можете да очаквате, че по време на кампанията ще бушуват множество яростни изявления“.

Опозиционни фигури са заявили, че са загрижени за честността на изборите, особено като се има предвид обществеността обет за вярност към Чавес от висшите военни. Каприлес загуби от Чавес при изборите на 7 октомври, но той събра 45 % от гласовете, което е най-големият брой гласове  спечелени някога от кандидат, изправил се срещу покойния Чавес.

Източник:

Фото: