Новият лидер на талибаните настоява за обединение сред последователите си

0
753

 

В първото си видеообръщение като лидер на афганистанските талибани Актар Мансур настоява за вътрешно обединение и дава обещание, че борбата за върховенство на исляма ще продължи. Според него последователите му не трябва да обръщат внимание на спекулации, защото разделението в редиците може да се окаже благоприятно за враговете им.

Талибаните избраха Мансур за лидер, след като афганистанските власти потвърдиха смъртта на основателя и дългогодишен талибански водач Мохамед Омар. Назначението не е било съобразено с Талибанския върховен съвет (ТВС), което може да повлияе негативно на мирните преговори с афганистанското правителство. Според висшия член на ТВС Абдул Манан Ниази начело на групировката трябва да застане човек, който има повече знания и държи на шериата и истинските афганистански ценности. Той споделя, че Актар Мансур е допринесъл малко за талибанското движение през годините.

Около 50-годишният Мансур е участник в антисъветската съпротива в Афганистан през 80те, а по-късно се включва активно в партията Хезб-и-Ислями. Роден е в областта Кандахар, където е било ядрото на ислямския фундаментализъм в миналото. Тезата, че изборът му ще доведе до вътрешни конфликти, се подкрепя и от факта, че той от дълго време се намира в борба за влияние със сина на Мохамед Омар, когото членове на ТВС фаворизираха за ръководния пост.

В края на изявлението си Актар Мансур заявява, че основната цел на талибанското движение е въвеждане на шериат и на ислямска държавна система в Афганистан. Той добавя, че джихадът ще продължи, докато исканията им не се превърнат в реалност.

Изготвил: Даниел Янев

Източник: Al Jazeera