Новият руски танк Т-14

0
2030

Тази година новият руски танк Т-14 беше показан на Червения площад в Деня на Победата, 9 май. Той е с дистанционно управляема кула, без екипаж в нея.

Говорейки на срещата, посветена на развитието на военните сили на Русия, президентът Путин каза, че изпитанията на новите образци военна техника и усвояването на масова продукция трябва да бъдат завършени в „максимално кратък срок“.

През март, когато все още нямаше данни за Т-14, заместник премиер-министърът Рогозин каза, че разработката на руските инженери е „истински пробив в танкостроенето“.

Според западни медии,някои компоненти от руския танк са чуждестранно производство. Това обаче, не е изключение, тъй като в съвременното производство на оръжие, всички напреднали държави използват компоненти, произведени в чужбина. Според Рогозин, „нито една европейска страна или САЩ нямат нещо подобно. Това е бойна машина от 21-ви век.“

Работата по новия танк започна през 2010 г., когато пред предприятието „Уралвагонзавод“ е поставена конкретна задача – до 2015 г. танкът трябва да бъде на производствената линия. Едно от важните отличия с предишните модели съветски и руски танкове е, че екипажът е изолиран от боекомплекта на танка и по този начин се повишава вероятността за оцеляване, дори ако в танка попадне чужд снаряд и предизвика детонация на собствените снаряди.

За най-добро танково оръдие в света до този момент, се считаше оръдието на немския танк Леопард-2А6 – Rh120L55. То е 120 милиметрово и използваните от него снаряди са много мощни, макар и в отличие от американските, немските да не използват обеднен уран в сърдечника си.

След 2000 г. в Русия беше създадено новото 125-мм оръдие 2А82. Именно неговата модификация – 2А82-1М е поставена на първата версия на танка Т-14. По своите характеристики,  тя превъзхожда съществуващите танкови оръдия 1,2 – 1,25 пъти. Дулната енергия е със 17% по-висока от тази на най-доброто натовско оръдие Rh120L55, въпреки че е 60см по-късо, което дава съществени преимущества.

За оръдието на Т-14 са разработени нови видове снаряди (осколъчно-фугасни, бронебойно-подкалибрени, кумулативни), а, освен това, традиционно за руските танкове, ще може да използва и ракети срещу други танкове или силно укрепени пунктове на противника. Тъй като танковете са най-уязвими от атаки от въздуха, Т-14 ще има възможността да използва и ракети „земя-въздух“ за борба с хеликоптери и ударни самолети, летящи с неголяма скорост и височина.

Новият руски танк, използващ за база новата унифицирана тежка платформа с шифър „Армата“, ще получи още по-мощно въоръжение – следващата версия на танка ще бъде снабдена с 152-мм оръдие, беше разкрито от официално лице, отговорно за отбранителната индустрия.

Заместник министър-председателят Дмитри Рогозин каза пред вестник „Известия“, че следващата версия на танка ще бъде снабдена с вече разработеното голямокалибрено оръдие (модел 2А83, 152мм) с новоразработени снаряди, които ще могат да пробиват еквивалента на метър стоманена броня. Това ще бъде най-мощното оръдие, слагано на основен боен танк (ОБТ) някога в световното танкостроене. То е гладкостволно и хромирано във вътрешната си част. Това позволява дулното налягане да достигне внушителните 7700 атмосфери. Оръдието може да използва осколъчно-фугасни снаряди, касетни с кумулативно-осколъчни бойни елементи, термобарични снаряди с обемен взрив. Запазва се и възможността за използване на противотанкови управляеми ракети, подобни на „Корнет“, пробиващи 1200 мм хомогенна стоманена броня. Управляемите снаряди от типа „Краснопол“ също са част от боеприпасите на новото оръдие. Ресурсът на оръдието трябва да е 280 изтрела.

Освен оръдието, танкът ще има на въоръжение една картечница с калибър 7,62мм и една с калибър 12,7мм. Освен с пехота и лекобронирани цели, те ще се борят с въздушни цели и летящи към танка чужди снаряди и ракети.

За бронята на танка ще се използва нов тип стомана, който ще позволи да се съчетае добрата защитеност на машината с понижаване на теглото й. Танкът ще продължи руската традиция за тричленен екипаж (при четиричленен при най-известните и разпространени танкове от други страни) и много по-ниско тегло (под 50 тона) от чуждите конкуренти. Теглото до 50 тона и компактността позволяват безпроблемен превоз на танковете по железопътната мрежа и възможността за превозването им чрез военнотранспортната авиация.

Челната част на танка има многослойна комбинирана бронезащита, издържаща на пряко попадение от всеки вид от съществуващите днес снаряди, включително подкалибрени бронебойни и кумулативни.

Танкът има и активна защита („Афганит“), която има за задача да неутрализира вражеските снаряди и ракети още преди контакт с танка.

За усилването на бронята, на танкът може да се сложи и динамическа защита. Елементите й са с тегло до 1 тон, което няма да влоши подвижността на машината.

Двигателят има номинална мощност от 1500 конски сили (к.с.), но е заложено ограничение до 1200 к.с., което значително увеличава ресурса – не по-малко от 2000 часа работа. Масата е под 5 тона. Двигателят преминава успешно много тежките държавни изпитания.  и се смята, че за момента това е най-добрият танков двигател, създаван някога. Това, разбира се, ще се установи след приемането на танка на въоръжение и използването му в реални работни условия известно време.

Очаква се за руската армия да бъдат доставени 2300 танка. Въпреки говоренето за интерес от страна на други страни като Китай, Индия, Иран, Египет, засега не може да се говори за сигурни купувачи на новата машина, много неща от която остават секретни.

Същевременно, друга голяма държава, Китай, създава нов танк с наименование VT-4. Той трябва да е конкурент на руската машина, с много по-ниска цена, но не по-лоши качества. Доколко това е възможно остава под въпрос, тъй като до този момент Китай реално е използвал за модел съветски танкове, които просто е подобрявал. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира, през последните 5 години Китай е увеличил износа си на оръжие с 143%, ставайки третия най-голям износител след САЩ и Русия и измествайки Германия.

По данните на регистъра на обикновените въоръжения на ООН, в периода между 1992 и 2013 г., Китай е изнесъл 461 танкове, а в същото време Русия е изнесла 1297 машини. Както и преди, САЩ се явяват световен лидер в експорта на бронетанкова техника, с 5511 реализирани танка. На второ място е Германия с 2680 продадени машини.

Източници: RussiaTodayВПК05.2015ВПК 06.2015The DiplomatIBTimes

Изготвил: Димитър Велинов