Обама създава нова програма за киберсанкции

0
785

 

CyberSecurity

В сряда американският президент Барак Обама подписа изпълнителна заповед, разпореждаща създаването на програма, която ще позволи на правителството да санкционира чуждестранни хакери. Министерството на Финансите вече ще може да преследва тези, които се опитват да организират кибератаки срещу американски активи и инфраструктура.

Обама каза, че кибератаките са „едно от най-сериозните предизвикателства пред  икономическата и националната сигурност”. От Белия дом не обявиха нови санкции, а само правото да наложат такива, ако сметнат за необходимо.

Упълномощаването дава на финансовия министър на САЩ, съгласувано с министъра на правосъдието и държавния секретар, възможността да санкционира „физически лица и образувания”, оказващи киберзаплаха върху „националната сигурност, външната политика, икономическото състояние или финансовата стабилност на САЩ”, каза Обама в изявление, публикувано от Белия дом.

„Днешната изпълнителна заповед ни позволява да изобличим и изолираме финансово тези, които се крият в сенките на интернет пространството, за да извършват злонамерени кибердейности”, каза министърът на финансите Джак Лю.

Официални лица от Белия дом и Министерството на финансите подчертават, че този инструмент няма да се използва за преследване на свободата на словото в интернет или за ограничаване на дигиталните иновации. Те също казаха, че това ново пълномощие няма да замени традиционното правоприлагане по отношение на кибератаките. Вместо това то ще бъде допълнително средство за борба със заплахите в случаите, в които те идват от места със слаби закони за киберсигурност или когато са успели да заобиколят  традиционните методи.

Майкъл Даниел, специален асистент на Обама и координатор по киберсигурността, каза, че това не е инструмент, „който се очаква да използваме всеки ден, във всеки случай нашите дипломатически и правови средства ще са тези, към които ще се обърнем най-напред”.

Към момента САЩ е обезпокоена най-вече от кибератаки, идващи от Китай и още няколко страни. Според САЩ те са способни да извършат широкомащабни атаки, които могат да изключат електрическата мрежа или други важни системи.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC