Обама забавя изтеглянето на войските от Афганистан

0
667

 

Obama_2009-12-01_West_Point_speech_screenshot
Снимка: Wikimedia Commons

Във вторник Белият дом заяви, че САЩ ще остави своите 9 800 военни в Афганистан до края на годината, вместо да ги намали на 5 500, както беше планирано. Това съобщение идва, след като президентът на Афганистан Ашраф Гани посети президента на САЩ Барак Обама и присъства на серия от срещи в Белия дом.

Гани е помолил САЩ да обмислят корекция на графика си за изтегляне на войските. Той иска по-голяма подкрепа от американските военни през следващите няколко години като преход към пълно изтегляне на войските.

На пресконференция във вторник, на която присъстваше и Гани, Обама заяви, че няма промяна в крайния срок, в който САЩ трябва да изтеглят войските си от Афганистан и да сведат своето присъствие там до отваряне на посолство. За такъв срок той посочи края на 2016 г.

„Основната причина да забавим темпото на изтегляне с няколко месеца е отчасти, за да компенсираме проточилото се … формиране на правителство, и отчасти, за да се уверим, че правим всичко по силите ни да помогнем на афганистанските сили за сигурност да постигнат целите си, така че да не е необходимо да се връщаме отново”, каза Обама.

В момента в Афганистан има 9 800 американски и 3 000 войници от други страни от НАТО, които осигуряват обучение и подкрепа на местните сили за сигурност. Администрацията на Обама имаше намерение да намали този брой до 5 500 до края на годината, като до края на 2016г. изтеглянето до бъде окончателно. Гани обаче беше пределно ясен, че подобни срокове на изтегляне могат за застрашат сигурността в региона, тъй като афганистанските сили все още са изправени срещу талибаните и Ал Кайда.

Гани обсъди нуждата от подкрепа за страната си и по време на пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери и министърът на отбраната Аштън Картър. В своето изказване Гони призова за траен мир, основан на силни позиции, който ще подпомогне сътрудничеството в региона.

„Това, на което наблягаме и на което сме се съгласили, е нашето стратегическо партньорство. Ние сме свързани от общи интереси и ще действаме заедно, за да осигурим сигурността както на САЩ, така и на Афганистан. Това има значение. Числата са само средства, не са цел сами по себе си.”, каза Гани.

Отношенията между САЩ и Афганистан поемат в нова посока със стъпването в длъжност на Гани. Един от асистентите на президента по въпросите с Афганистан и Пакистан ги определя като „по-добри и с по-голямо сътрудничество” в сравнение с тези по време на управлението на  президента Хамид Карзай.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN