Облаците- ключ към разгадаването на климатичните промени

0
941

Едни от по-негативните климатични прогнози може да се окажат най-точни. Определено се очаква бъдещо затопляне, но е неясно кога, как и колко. Нов вид изследване търси отговори на множеството въпроси с помощта на облаците. Атмосферните учени Джон Фасуло и Кевин Тренберт, от американския Национален Център за Атмосферни Изследвания (NCAR), Колорадо, са се посветили на изучаване на моделите на атмосферната влажност.

Според прогнозите, до края на столетието нивата на въглероден диоксид (СО2)  ще се покачат двойно. Въпросът е колко по-топло ще стане в такъв случай. Оценките се различават от 2 до 4,5 градуса по Целзий, а разликата определено е от значение. Двамата учени казват, че облаците са от ключово значение за точното определяне на нивото на температурните изменения. В зависимост от цвета, разположението и височината им, те могат да предизвикат охлаждане или затопляне на земната повърхност.

Следват още множество изследвания, тъй като структурата и размерът на облаците се променят така, че е трудно да се изготвят пълни наблюдения. Подготвят се подобрения в проучването, но колеги на Фасуло и Тренберт са абсолютно съгласни, че проучването определено дава резултати.

източник и фотография: http://news.nationalgeographic.com/news/2012/11/121108-climate-change-clouds-science-model-relative-humidity/