Образованието е ключово за преборване с хепатит Е в Южен Судан

0
646

513dd0466

Месец след като е започнала да се лекува, жълтите все още очи на Хава Рамадан (Hawa Ramadan) са доказателство за битката с хепатит Е, въпреки че тя настоява, че се чувства по  – добре.

Разказва, че  нейното подобрение не е резултат от лекарствата, които са били предоставени от здравни работници в бежански лагер в Южен Судан, но по – скоро се дължат на лечебните свойства на традиционно билково средство.

Хепатит Е е заболяване, свързано с възпаление на черния дроб, което се предава чрез питейна вода, която е била замърсена в резултат на лоша хигиена. В този бежански лагер болестта е открита през юли 2012. и е достигнала върха си през ноември. Месец по – късно отново е имало голямо разпространение на хепатит Е. Почти 64 процента от повече от 6500 случая на заболяването в Горен Нил са от бежанския лагер, включително 94 смърни случая. В лагера в момента има повече от 37 500 бежанци.

Когато болката не преминава, Рамадан, като много други заразени бежанци се обръща към традиционни лекарства – комбинация от различни билки.Съпругът й прекарва часове в периферията на лагера, за да ги открие.

Според здравен служител на ВКБООН, те не могат да спрат хората от използването на традиционна медицина, на които са разчитали цял живот, но могат да им предоставят продължително обучение, което да демонстрира как честото миене на ръце след тоалетна и преди приготвяне на храна, може да спомогне за избягване на заразяването. ВКБООН стартира образователна стратегия, която включва кампании за повишаване на знанията за разпространение на болестта и за необходимостта от подходяща измиване на ръце.

Продължава изграждането на отходни места в лагера, водата систематично се наблюдава и тества.

Източник

Източник на снимка