ООН: Блокадите застрашават жизнения стандарт на хората в Газа

0
886
Снимка: Wikipedia

 

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia

Условията на живот за почти два милиона палестинци, живеещи в Ивицата Газа, са били подкопани от трайната блокада срещу анклава, заявиха от Хуманитарна служба на ООН, в края на миналата седмица.

Продължителните ограничения за движение на хора и стоки към и от Газа, доведоха до влошаване на стандартите на живот за 1,8 милиона души в Газа, след налагането на израелската блокада през юни 2007 г.

„Тези ограничения са намалили достъпа до средствата за препитание, основни услуги и жилища, разстроиха семейния живот и подкопаха надеждите на хората за сигурно и проспериращо бъдеще“, заяви Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН (OCHA), в най-новото си проучване за тенденциите в движение на хора и стоки към и извън територията.

„Ситуацията е допълнително усложнено от ограничението, наложено от 2013 г. от египетските власти на пункта Рафах, които са станали основната точка на пресичане, използвани от палестинците в ивицата Газа, предвид дадените по-горе ограничения“.

В момента, палестинците в Газа може да влизат и излизат от Газа, през три точки – Рафа, свързва Газа с Египет, Керем Шалом и Ерез, свързващи с Израел. Две други кръстовища – при Суфа и Карни – са затворени.

03-05-ocha-map-Gaza

При последното си посещение в района, Специалният координатор на ООН за процеса в Близкия изток, Робърт Сери, отбеляза, че продължаващата блокада на ивицата Газа, е станала „по-изолирана от всякога“, поради многото ограничения.

Този сценарий бе добавен в неволите на Газа, като анклавът има за цел да се възстанови от разрушенията, причинени от 51-дневния конфликт миналото лято и остава силно зависим от вноса на строителни материали.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова