ООН: Бурунди достигна опасна повратна точка

0
632

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Ра’ад Ал Хюсеин предупреди, че Бурунди е обхваната от все по-тежка криза на човешките права с потенциални сериозни последствия за региона. Ал Хюсеин призова Съвета за сигурност да проучи всички възможни опции, за да се избегне по-нататъшно насилие, включително замразяване на активи, забрани за пътуване и други мерки за слагане на край на насилието и предотвратяване на регионален конфликт.

Президентът на Бурунди Пиер Нкурунзиза даде ултиматум на гражданите на страната да предадат на властите всички оръжия, предупреждавайки, че тези, които откажат, ще се третират като “врагове на народа”. Председателят на сената на Бурунди наскоро нареди на местните власти да идентифицират “елементи извън реда” и да ги докладват на полицията, за да бъдат разследвани. Той също така призова полицията към готовност да доведе задачата до край. “Фрази като тези напомнят на език, който този регион е чувал преди и който не трябва да се чува отново. Вероятно е те да сигнализират неизбежността на много по-тежко и по-широко разпространено насилие”, предупреди Ал Хюсеин.

В Бурунди – и по-специално в столицата Бужумбура – е имало увеличаване на броя на извънсъдебните екзекуции, документирани през последните месеци, включително и множество предполагаеми политически убийства, заяви върховният комисар пред Съвета за сигурност. Най-малко 240 души са били убити след протестите, започнали през април. Има и стотици случаи на произволни арести и задържания само през последния месец, насочени срещу членове на опозицията, журналисти, защитници на правата на човека и техните семейства, хора, които присъстват на погребенията на убитите, и жители на кварталите, считани за подкрепящи опозицията. Хората, които изразяват различни възгледи от тези на правителството, продължават да живеят в условията на силен страх, а перспективата за още кръвопролития кара обикновените граждани да напускат домовете си.

“Допълнителен утежняващ фактор са сигналите, че въоръжени групи набират членове в някои бежански лагери в съседни държави, и че агенти на правителството на Бурунди също присъстват, за да идентифицират опоненти. Тези и други признаци на внезапно ескалиращо регионално напрежение ме карат да подчертая необходимостта приемните страни да гарантират, че лагерите са надлежно защитени и остават невъоръжени по природа”, каза Ал Хюсеин.

Информирайки Съвета за сигурност, че Бурунди е на “изключително важна и опасна повратна точка”, върховният комисар призова съвета да запази Бурунди като важен пункт в дневния ред и да проучи всички възможни опции, за да се предотврати по-нататъшно насилие, включително мерки за замразяване на активите на тези, които подбуждат или участват в насилие, и евентуални забрани за пътуване. “Съветът може също така да обмисли позоваване на Глава VII от Хартата (правилата за принудителни действия от страна на Съвета за сигурност – бел. ред.), за да спре продължаващото насилие и да се предотврати започването на регионален конфликт”, заяви още Ал Хюсеин.

“Правителството на Бурунди трябва да бъде уведомено за сериозните последици, които ще последват, ако не успее в задължението си да защити всички граждани на страната, независимо от техните политически възгледи и други убеждения. Спешното разоръжаване на милициите Имбонеракуре и всички онези, които незаконно притежават оръжие, трябва да бъде от първостепенна важност. Ако правителството има някаква надежда да обуздае насилието, то трябва да започне с обезоръжаването на Имбонеракуре и с гарантирането, че полицията и държавните разузнавателни служби (SNR), които са отговорни за нарушения на правата на човека, ще бъдат подведени под отговорност.”

“Жизненоважно е също всички влиятелни лидери да осъзнаят, че изявления, които насърчават етническите разделения, може да предизвикат катастрофално изригване на насилие, и че може да изложат автора им на индивидуална наказателна отговорност”, каза Ал Хюсеин, изразявайки силната си подкрепа за изявлението на прокурора на Международния наказателен съд, че всеки, който подбужда или участва в актове на масово насилие в Бурунди, може да подлежи на съдебно преследване от съда.

Ал Хюсеин добави, че е имало много достоверни сведения за изтезания, по-специално в една конкретна местност в Бужумбура, управлявана от разузнавателната полиция SNR. Докладвани са нарушения и от страна на националната полиция, както и от тежко въоръжения полицейски отряд API, който беше създаден през септември, за да се бори срещу “терористични актове”. “Неидентифицирани, но очевидно добре въоръжени и организирани частни лица, опоненти на правителството, също извършват убийства”, каза Ал Хюсеин.

Върховният комисар подчерта спешната необходимост за всеобхватен диалог в Бурунди в съответствие със Споразумението от Аруша, което сложи край на водената в продължение на 12 години война. Той призова съседните на Бурунди страни да засилят опитите си за насърчаване на надежден и всеобхватен диалог, както и да гарантират, че граничните райони и бежанските лагери в техните съответни национални територии не се използват от които и да било участници за разпалване на конфликта.

“Настощата криза вече е обезсмислила голяма част от постигнатия политически, икономически и социален напредък на Бурунди. Загубите на човешки живот, икономическият колапс, увеличаването на глада и масовото преселване не само заплашват мира и стабилността в страната, но и в целия регион”, подчерта Ал Хюсеин. “Всички възможни инструменти за влияние трябва да бъде използвани, за да се спре това, което може да се превърне в застрашителна катастрофа.”

Върховният комисар призова правителството на Бурунди спешно да предприеме публични и конкретни стъпки за възстановяване на доверието, за да се предотврати прибягването до насилие и да се върне Бурунди към пътя на мира, хармонията и националното развитие.

Източник: OHCHR

Снимка: UN News Centre/Phil Moore/IRIN

Изготвил: Моника Антонова

NO COMMENTS