ООН: Гвинея съобщава за рекорден брой на нови случаи на Ебола, от началото на годината

0
911
03-19-2015Ebola_Guinea
Снимка: UNMEER/Simon Ruf

Световната здравна организация към ООН (WHO) съобщи за рекорден брой на нови случаи на Ебола в Гвинея, от тази година, и посочи, че докато разпространението се ограничава само до тесен географски регион, до столиците на Гвинея и Сиера Леоне, като населението е силно мобилно, създавайки по този начин предизвикателство „за предотвратяване посяването на нови огнища”.

В най-новите данни за Ебола, издадени в края на миналата седмица, Либерия не съобщава за нови потвърдени случаи, за трета поредна седмица, а Сиера Леоне има най-ниската седмичната справка, записана от юни 2014 г.

И до днес, има повече от 25 000 случаи на Ебола, отчетени в най-засегнатите западноафрикански държави на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, с над 10 000 докладвани смъртни случаи, според СЗО.

Според последните данни, са съобщени общо 150 нови потвърдени случаи на Ебола, в седмицата до 15 март, в сравнение със 116 за предходната седмица.

От тези нови случаи, 95 са в Гвинея, най-високата седмична справка за страната през 2015 г., в съответствие с данните.

„Ключови показатели за реакция в Гвинея предполагат, че продължават да съществуват значителни предизвикателства за преодоляване, преди разпространението да бъде овладяно”, се казва в доклада на СЗО.

Сиера Леоне съобщи за 55 нови потвърдени случаи през същия период: най-ниската седмична справка в страната, след края на юни 2014 г. Либерия не съобщава за нови потвърдени случаи за трета поредна седмица.

15 март бе 12-ят ден, след последния пациент в Либерия, с втори отрицателен тест за вируса Ебола, съобщиха от агенцията, като отбелязаха още, че трябва да изминат 42 дни, преди разпространението да се счита за приключено.

СЗО заяви, че 12 области в Гвинея и Сиера Леоне са докладвали потвърден случай, в седмицата до 15 март, като всички те са географски свързани в и около Конакри, Гвинея на север и Фрийтаун, Сиера Леоне на юг.

„Въпреки че разпространението понастоящем е ограничено до относително тесен географски коридор, населението е високо мобилно, с много движение в околните райони и страни”, се казва в доклада. „Ограничаване на движението на делата и контактите е предизвикателство, но от съществено значение, за да се предотврати засяването на нови огнища”.

За разлика от Гвинея, ключовите показатели за реакция в Сиера Леоне, представят по-обещаващи перспективи.

Мисията за спешно реагиране на Ебола на ООН (UNMEER) съобщи, че Световната продоволствена програма (WFP) подкрепя изграждането на център за лечение на Ебола в Нонго,Гвинея.

Също така, Програмата за развитие на ООН (UNDP) увеличава подкрепата си за управление на медицински отпадъци в болниците на Сиера Леоне, съобщава UNMEER, отбелязвайки, че стерилизационните машини ще подобрят качеството на контрол на инфекциите в болниците на Сиера Леоне.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова