ООН: Хуманитарните нужди продължават да растат след етническите сблъсъци в Мианмар

0
900

След четиридневна мисия в Мианмар миналата седмица, Джон Гинг, директор на Офиса на ООН за координация на хуманитарните дейности, изказа загрижеността си за нарастващите нужди на хилядите вътрешно разселени лица в Западен Мианмар.

Избухналият през май тази година в щата Ракхин етнически конфликт между будистката общност и мюсюлманското малцинство рохингя взе десетки цивилни жертви, като стотици домове бяха разрушени. Според данни на ООН, броят на вътрешно разселените лица в района на градовете Ситве и Маунгдау надвишава 80 хиляди, а достъпът на международни неправителствени организации и чуждестранни медии в региона е забранен от управляващите в Найпидо.

‘Жизненоважно е да бъдат посрещнати най-непосредствените хуманитарни нужди  на засегнатите’ каза Гинг. В разговор с високопоставени лица, той насърчи управляващите в Мианмар за отличното сътрудничество с ООН, но и призова правителството да предостави пълен достъп на хуманитарните организации до всички засегнати от насилието региони. 5 милиона долара бяха отпуснати  на страната от Централния фонд за борба с бедствията към ООН по хуманитарния план за Ракхин.

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=42655&Cr=myanmar&Cr1=

Previous articleЗа Биоразнообразието и човека
Next articleБутилираната вода – истини и заблуди
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.