ООН и астронавтът на НАСА Скот Кели стартират фотоконкурс

0
1248

06-16-2015Scott_Space

Снимка: UNOOSA

Службата за космически въпроси на ООН и американският астронавт Скот Кели, в момента на борда на Международната космическа станция, стартираха глобален фотоконкурс, с който да подчертаят значението на космоса за устойчиво развитие на Земята.

За да покаже значимата роля на науката за Космоса и технологиите и техните приложения за устойчиво развитие, Службата на ООН, известна със съкращението UNOOSA, със съдействието на НАСА в лицето на Скот Кели, предизвиква обществеността да представи снимки, изобразяващи защо космическите дела са значими за нашето ежедневие.

„[Това е] чест, че Скот Кели сподели опита си в космоса с Организацията на обединените нации“, сподели директорът на UNOOSA Симонета Ди Пиппо. „Тази кампания ще помогне да се насърчи използването на космическата наука и технологии в области като намаляване риска от бедствия, проследяване на последиците от климатичните промени и в равенството на достъпа до образование и телемедицината.“

Г-н Кели в момента е на борда на Международната космическа станция на уникална едногодишна мисия, заедно с руския космонавт Михаил Корниенко, където той ще постави рекорд за еднократна мисия за американски астронавт.

От космическата станция, Скот Кели заяви: „Ние учим нещо всеки път, когато отидем в космоса. И Международната космическа станция е една от най-големите лаборатории в света – където ние помагаме с напредъка на медицината, биологията, химията. Това е преследването на тези предимства за Земята, които помагат за подобряване на живота на Земята.“

„И ето защо съм толкова ангажиран с изследването на космоса и провеждането на тази едногодишна мисия“, допълни още той. „Очаквам с нетърпение да видя снимките на хора от целия свят за това как космическите технологии са повлияли там, където те живеят.“

Крайният срок за подаване на снимки, като всеки месец е с определена тема, е до 10-то число всеки месец, а всеки месец победителят ще бъде избиран и обявяван от Скот Кели от космическата станция.

Участниците може да представят снимки, като използват Instagram и маркират #whyspacematters и @UNOOSA. Скот Кели ще обявява всяка печеливша снимка, като я публикува от акаунта си в Instagram @StationCDRKelly.

Службата на ООН е дала примери за теми, които могат да бъдат използвани във фотографиите, като „място за развиващите се икономики“, „околна среда и климатични промени“, „намаляване риска от бедствия“.

UNOOSA, която е базирана във Виена, Австрия, е отговорна за насърчаване на международното сътрудничество в областта на мирното използване на космическото пространство.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова