ООН и Мианмар търсят допълнителни $ 41 милиона за подпомагане на пострадалите при размириците в щата Ракхайн

0
722

ООН и Мианмар търсят допълнителни $ 41 милиона като част от плана за подпомагане на близо 115 000 души, изселени след конфликта в щата Ракхайн. Парите ще бъдат използвани за осигуряване на  подслон, вода, храна и здравеопазване на пострадалите. Според Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, първоначалният план за възстановяване е възлизал на $ 32,5 милиона за периода юли-декември 2012г. След преразглеждането му сумата нараства на $ 67,6 милиона за периода юли 2012-юни 2013г. До момента са получени $ 27 милиона.

Размириците в Мианмар започнаха през юни със сблъсъци между будистите от Ракхайн и мюсюлманите от малцинството рохинджа. Тогава няколко души загинаха, стотици домове бяха разрушени, а около 75 000 души бяха изселени. В края на септември конфликтът избухна отново и отне живота на близо 90 души. Изселени бяха още 36 000.

Хуманитарните помощи ще достигнат до нуждаещите се и от двете общностти. Помощите се предоставят в съответствие с принципите за неутралност, безпристрастност и човечност, гарантират представителите на ООН и техните партньори в Мианмар.

Източник

Снимка