ООН: Няма нови случаи на Ебола в повечето окръзи на Либерия

0
904
01-19-2015Ebola_Treatment
Снимка: WHO/R. Sørensen

Мисията за спешно реагиране на Ебола на ООН (UNMEER) вчера обяви обнадеждаващите си статистики, наскоро публикувани от министъра на здравеопазването и социалните грижи в Либерия, в които се посочва, че в 12 от 15-те окръзи в страната, няма регистрирани нови случаи на Ебола, през изминалата седмица.

Трите области, в които все още са отчетени нови случаи на Ебола в Либерия, включват Гранд Кейп Маунт, Маргиби и Монтсерадо, заяви говорител на ООН вчера (19.01.).

Фархан Хак заяви още, че според Световната здравна организация (WHO), Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, са докладвали най-малко нови случаи на седмица и то от месеци.

Гвинея съобщи най-ниската си седмична справка за нови случаи от 17 август 2014 г. насам. В Либерия няма регистрирани нови случаи на национално ниво, през последните два дни на седмицата, приключила на 11 януари 2015 г. Сиера Леоне отбеляза най-малко нови случаи от 31 август 2014 г. насам.

Говорителят добави още, че UNMEER определят тези нови разработки, като „много добър” напредък, но също и като предупреждение към всички, ангажирани в борбата с вируса, да останат в повишена бойна готовност и да продължат с високата интензивност на усилията за реагиране.

В последните дни на изминалата седмица, WHO, UNMEER и правителството на Мали, обявиха, че Мали вече е свободна от пренос на Ебола.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова