ООН осъди терористичната атака в Мали, при която пострада персонал на Мисията в страната

0
874
07-01-minusma-rehat
Снимка: MINUSMA/Blagoje

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун,категорично осъди смъртоносната терористична атака, която се състоя на 07.03. в Бамако, Мали, което доведе до смъртта на петима цивилни и рани други седем.

Сред ранените са двама международни експерти, работещи за ООН, заяви Бан Ки-Мун, като се присъедини към членовете на Съвета за сигурност, за да изразят своите най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите.

Бан Ки-Мун и Съветът за сигурност призова правителството на Мали за бързо разследване на нападението и изправяне на извършителите пред правосъдието, като подчертаха, че на отговорните за нападението трябва да се търси отговорност и потвърждавайки необходимостта от борба с всички възможни средства, в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации, срещу заплахите за международния мир и сигурност, предизвикани от терористични актове.

Бан Ки-Мун изрази своята благодарност за бързата реакция на малийските правоприлагащите институции и похвали полицията на Мисията на ООН в страната (MINUSMA) за подкрепате на продължаващите усилия за разследване.

Съветът за сигурност потвърди, че терористичните актове са престъпни и неоправдани, независимо от тяхната мотивация, където, когато и от когото и да са извършени, напомняйки на страните членки, че трябва да гарантират, че предприетите мерки за борба с тероризма, са съвместими с всички техни задължения, съгласно международното право, по-специално международните права на човека, на бежанците и хуманитарното право.

Членовете също така потвърдиха подкрепата си за Специалния представител на Генералния секретар в Мали и MINUSMA, да съдейства на малийските органи и народа на Мали, в усилията им за осигуряване на траен мир и стабилност в страната си, както бе поискано от Съвета за сигурност в резолюция 2164 (2014 г.).

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова