ООН осъди „ужасяващите” терористични нападения в Париж

0
727

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и Съветът за сигурност на ООН осъдиха „ужасяващите“ терористични атаки, извършени вчера на различни места в и около Париж. Бан Ки-Мун настоя за незабавното освобождаване на многобройните лица, които според сведения са държани като заложници в театъра Батаклан.

В изявление, публикувано от неговия говорител, генералният секретар нарече „ужасяващи“ многобройните нападения, които бяха извършени във френската столица. Въпреки че ситуацията остава нестабилна, медии съобщават за обявено национално извънредно положение в резултат на множеството престрелки в Париж, включително в центъра за изкуствата Батаклан в 11-ти район – едно от четирите нападнати места, където се счита, че десетки души биват държани като заложници.

„Генералният секретар вярва, че френските власти ще направят всичко по силите си, за да изправят бързо извършителите пред съдебна отговорност“, се казва в изявлението.

Бан Ки-Мун изрази най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите и пожелания за бързо възстановяване на ранените и изказа подкрепата си към правителството и народа на Франция.

В отделно изявление, Съветът за сигурност на ООН също категорично осъди събитията и ги определи като „варварски и страхливи“ терористични атаки, причинили множество смъртни случаи и наранявания сред цивилното население. Съветът подчерта необходимостта от подвеждане на извършителите под отговорност. Членовете на Съвета изразиха искреното си съчувствие и съболезнования на семействата на жертвите, както и на правителството на Франция, се казва още в изявлението.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова