ООН отбеляза Международния ден на момичето с призив за спиране на детските бракове

0
830

„Нека момичетата бъдат момчиета, не булки,“ каза Генералният секретар на ООН Бан Ки-муун на дискусията на високо равнище „Заличаване на детските бракове“ във връзка с първия Международен ден на момичето. „Овластяването на момичетата е морален императивен, въпрос на основна справедливост и равенство. Инвестициите в момичетата са катализатор за промяна в света… Трябва да работим заедно за деня, в който всяко момиче ще живее достойно и ще бъде третирано с уважение,“ каза той.

Според данни на UNFPA (Фонда за населението на ООН), повече от 37 000 малолетни момичета се омъжват всеки ден. Ако сегашните тенденции продължават, близо 150 млн. момичета ще бъдат в брак до своята осемнайсетгодишнина през следващото десетилетие.

Да се сложи край на детските бракове е от критична важност за постигането на Целите на хилядолетието и е неизличимо свързано с икономическия растеж на страните. Омъжените в ранна възраст момичета са депривирани от възможности за учене и е по-вероятно да живеят в бедност. Те са в ситуация, в която не само че са лишени от правото им на образование, но и в която е застрашено тяхното здраве – усложненията от бременност и раждане са водещата причина за смърт сред момичетата на възраст 15 – 19 години.

Д-р Осотимехин, Генерален директор на UNFPA, подчерта нуждата от това правителствата да се фокусират върху момичетата. „Не можем да си позволим бутикови програми; трябва да ги надградим. И е нужно правителствата да поемат отговорността за това,“ каза той.

Липсата на инвестиции в момичетата и невъзможността на международната общност да поставят момичетата и жените в ядрото на развитието остават две ключови предизвикателства. Други области, в които се акцентира, че е необходима повече работа, са включването на мъжете, подкрепата за младите хора, приоритизирането сигурността на момичетата, т.е. превенцията на насилието срещу тях и др.

Източник и повече информация тук.