ООН призовава за общи спасителни операции на държавите след инцидента в Средиземно море

0
836
04-15-2015Migrants_Mediterranean
UNHCR/F. Malavolta

„Поредният морски инцидент, отнел живота на бежанци, пресичащи Средиземно море, е сериозен показател за необходимостта от стабилен спасителен механизъм в морето, за да се предотвратят бъдещи трагедии“, заяви ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците.

В съобщението към пресата, Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Антониу Гутереш заяви, че е дълбоко шокиран от случая на препълнената двуетажна лодка, която се преобърна във водите, 120 км южно от италианския остров Лампедуза на 13 април.

Според  ВКБООН  142 души са били спасени от италианските власти, открити са телата на осем загинали, а 400 други са изчезнали безследно.

„Това показва колко важно е да има стабилен и ефективен механизъм за спасяване на хора в централната част на Средиземно море“- заяви г-н Гутериш. “ За съжаление „Маре Нострум“ не беше заменен с равностойни възможности да спасява хората и да осигурява на нуждаещите се от защита законен начин да дойдат в Европа.“

„Маре Нострум“, най-голямата италианска програма, предназначена за издирване и спасяване на мигранти в Средиземноморието, бе заменена през декември от настоящата операция на Европейския съюз „Тритон“ поради засилване интензивността на морските пътища в региона.

За 2015 г. вече около 31 500 души са прекосили Средиземно море до Италия и Гърция – двете държави, приемащи най-много бежанци. ВКБООН съобщи, че броят им напоследък се увеличава значително заради подобрените метеорологични условия в Средиземноморието.

„За всички онези, които се нуждаят от защита, е много важно да се увеличат възможностите за хуманитарен прием или установяване в приемащите държави, да се осигурят по-гъвкави условия за виза, да се подобрят програмите за събиране на семействата“- добави шефът на ВКБООН.

Агенцията на ООН за бежанците призовава за спешна реакция от страна на Европейския съюз и предложи конкретни действия като създаването на схема за компенсация на корабните компании, участващи в спасяването на хора в морето, увеличаване на сигурните и законни алтернативи на опасните пътувания и създаване на допълнителна програма за преместване на сирийските бежанци, пристигащи в Италия и Гърция.

Изпълнителният директор на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността Юрий Федотов заяви, че е недопустимо мигрантите да продължават да умират, въпреки съвместните усилия. „Това е престъпление, с което трябва да се заемем. Главен приоритет е въвеждането на мерки за защита на човешките права на нелегалните мигранти, в съответствие с Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност и Протокола срещу нелегалното преминаване на мигранти по суша, море и въздух. Трябва да защитаваме правата на мигрантите, трябва да подкрепим жените и децата.“

Господин Федотов също така подчерта, че международната общност трябва да е единна в борбата срещу престъпните мрежи. „Трябва да се подобри сътрудничеството между народите, междуправителствените организации и гражданското общество“- каза той.

ООН призова държавите за сериозна ангажираност относно проблема с миграцията, за да „ се гарантира, че всички мигранти, независимо от техния юридически статус, начинът по който са се озовали на границата, от къде идват или как изглеждат, ще могат да се възползват от основните си човешки права“. Също така е наложително да се обърне специално внимание на коренните причини за трафика на хора, за тази „трагедия на човешките права“. Комитетът на ООН повтори и призива си към всички държави да ратифицират Международната конвенция за правата на всички работници, мигранти и техните семейства, която от приемането й преди 25 години, е ратифицирана само от 47 държави.

 

Източници: UN News Centre, UN News Centre

 

Изготвил: Вилияна Узунова