ООН продължава разследване на предполагаеми масови изнасилвания в Северен Дарфур

1
870
11-14-2014Abiodun_Bashua
Специалният представител на UNAMID, Абиодун Башуа Снимка: UNAMID/Hamid Abdulsalam

Подозрения за масови изнасилвания на 200 жени и момичета, в град Северен Дарфур, пораждат опасения в разкъсвания от войната судански регион, особено след като съвместната мисия на ООН и Африканския съюз

Според говорителя на ООН, Фархан Хак, специалният представител на UNAMID, Абиодун Башуа, е бил в суданската столица, Хартум, миналия петък, на среща с Министерството на външните работи.

„Мисията продължава усилията си, за да хвърли повече светлина върху докладите относно предполагаемите изнасилвания, както и за да бъде разрешен достъпът до потенциални свидетели и жертви, за да бъде проведено щателно разследване,“ заяви г-н Хак. „От Мисията изразяваме загрижеността си, по повод съобщенията в медиите, за предполагаемо задържане на хора в Табит и се стремим да ги проверим.“

По-рано тази седмица, от UNAMID съобщиха, че са започнали щателно разследване в Табит, който се намира на 45 км югозападно от Ал-Фашир, в Северен Дарфур, но към момента екипът не разполага с никакви доказателства, които да потвърждават твърденията. Лидерите на общността в Табит потвърдиха пред UNAMID, че „съжителстват мирно“ с местните военни власти в района.

Въпреки това „по-нататъшни действия по въпроса“ ще бъдат предприети, включително допълнителни разследвания и патрули, при съгласуване със съответните власти и в съответствие със Споразумението за статута на силите между правителството на Судан и UNAMID.

UNAMID, официално създадена през 2007 г., защитава цивилното население, оказва хуманитарна помощ, следи и проверява изпълнението на споразуменията, допринася за насърчаване правата на човека и върховенството на закона, както и съдействат за политическо помирение, след гражданската война между правителството на Судан и бунтовнически групи от 2003 г.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.