ООН разследва цивилно нападение над миротворци в Ливан

0
935
12-31-2014South_Lebanon
Снимка: UNIFIL/Pasqual Gorriz

Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) съобщиха, че патрул на миротворци бе препречен, във вторник (30.12.2014 г.) следобед, от група цивилни, които използвали моторни превозни средства, за да блокират пътя край село Рамях.

Говорителят на ООН, Стефан Дужарик, заяви на пресконференция в Ню Йорк, че друг отряд на UNIFIL,също бил възпрепятстван от достигането на първия патрул, от друга група цивилни, която също блокирала пътя.

„По време на сблъсъка, цивилните, някои от които носели ножове и малки огнестрелни оръжия, били агресивни спрямо миротворците, и се опитали насилствено да отведат превозните средства на UNIFIL и да ограбят оборудването им,“ заяви г-н Дужарик.

„Това предизвикало войските на UNIFIL да предприемат контролиран ответен удар, с помощта на предупредителни изстрели във въздуха, след което тълпата се разпръснала. Не е съобщено за никакви наранявания или щети върху имуществото.“

Разследването на инцидента е в ход, начело с UNIFIL и ливанските въоръжени сили, за да се установят фактите и обстоятелствата около инцидента.

„Ситуацията в областта на операциите е спокойна,“ заяви г-н Дужарик. „UNIFIL заклейми това агресивно поведение на някои цивилни спрямо миропазителите, което поведение противоречи на духа на отношенията на UNIFIL с народа на Ливан.“

 

Източник: UN News centre

Изготвил: Светослава Димитрова