ООН с призив за животоспасяваща помощ за милиони сирийци

0
770
12-09-2014Refugees_Budget
Снимка: UNHCR/I. Prickett

След като бушуващата война в Сирия навлиза в петата си година, нуждите от храна, подслон и лекарства са астрономически, заявиха няколко агенции на ООН, в края на миналата седмица. Затова и стартираха мощен призив, с искане на над 8,4 милиарда долара, за да помогнат на близо 18 милиона души в Сирия и целия регион.

Представен пред дарители, по време на среща в Берлин, призивът за 2015 г., включва, за първи път, аспекти, посветени на развитието, в допълнение към животоспасяващите хуманитарни нужди на над 12 милиона вътрешно разселени лица в Сирия, както и на милионите сирийски бежанци, разпръснали се из целия регион и в страните, които ги приютиха.

„Този план, ако се финансира изцяло, може да ни помогне да предоставим храна и лекарства за децата, да дадем подслон на семействата от студа, и да подкрепим тези, които са отчаяни и травмирани. Сирия е много трудно и опасно място за работа, но хуманитарната общност продължава с ангажимента си да помага на най-уязвимите хора, уловени в „капана“ на тази криза“, заяви Валери Амос, заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на помощта при извънредни ситуации (ОСНА).

Планът на Сирия за стратегически отговор 2015 (SRP), който изисква 2,9 милиарда долара фонд, за да посрещне острите хуманитарни нужди, вътре в Сирия, има за цел да осигури на 12,2 милиона души защита, животоспасяваща помощ и подкрепа за препитание.

Междувременно, Регионалният план за бежанците и устойчивостта (3RP) представлява стратегическа промяна в подхода за предоставянето на помощ в региона. Той обединява спешните хуманитарни операции и подкрепата от приемащата общност, с по-дългосрочни програми, насочени към засилване на устойчивостта.

Изискването от 5,5 милиарда долара във финансиране за директно подпомагане на близо 6 милиона души, е основано на планираните прогнози за до 4,27 милиона бежанци в страните, съседни на Сирия, до края на 2015 г. и да помогнат на повече от един милиони уязвими хора, в приемащите ги общности.

„Бежанците и вътрешно разселените лица са изчерпали своите спестявания и ресурси, а приемащите ги страни са точката на пречупване“, заяви Антониу Гутереш, Върховният комисар на ООН за бежанците.

Компонентът за бежанците по 3RP включва хранителна помощ, подслон, продукти за хуманитарна помощ и пари в брой, за задоволяване на основните битови нужди, както и регистрационни услуги. Компонентът за устойчивост е за подпомагане на повече от един милион уязвими хора в общностите, които ще се възползват от програмите за подпомагане. Той включва и засилен фокус върху поминъка и създаването на икономически възможности.

Допълнителни 20,6 милиона души в Йордания, Ливан и Египет ще се възползват от подобренията на местната инфраструктура и услуги в областите на здравеопазването, образованието, вода и канализация.

„Страните, приели сирийски бежанци, се борят с огромното въздействие върху техните икономики, обществата,а и инфраструктурата, което заплашва не само тяхната стабилност, но и стабилността на целия регион“, заяви Гина Касар, сътрудник-администратор на Програмата на ООН за развитие (UNDP).

„Традиционната хуманитарна реакция вече не е достатъчна“, добави още тя.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова