ООН съобщават за убийство на миротворец на ливанската граница с Израел

1
896
01-28-2015UNIFIL_Lebanon
Снимка: UNIFIL/Pasqual Gorriz

Временните сили на ООН в Ливан (UNFIL) започнаха разследване на вчерашната (28.01.) смърт на миротворец, в близост до границата с Израел.

Точната причина за смъртта остава неизяснена. Въпреки това, от ООН отбелязаха, че Хизбула са поели отговорност за последвалото ракетно нападение над патрул на Израелските отбранителни сили (IDF), при което са загинали двама израелски войници.

„Около 11.30 ч. вчера, от UNFIL забелязали шест ракети, изстреляни към Израел от района Вазани, северно от Маясат,“ заявиха от операцията по мироопазването. „Израелската армия е отвърнала на огъня в същата посока.“

В изявление, публикувано от говорителя му, Бан Ки-Мун изрази дълбокото си съжаление за смъртта на миротвореца от UNFIL и осъди всички форми на насилие. Той призова за максимално спокойствие и сдържаност, за запазване стабилността на региона и заяви, че всички страни трябва да действа отговорно, за да се предотврати ескалацията в и без това напрегнатата среда.

От UNFIL съобщиха, че вчера (28.01.) около 13:30 часа, пет ракети са били изстреляни от областта на Кафер Шоуба към Израел, от своя страна, израелските сили отвърнали на огъня. Операцията на ООН в Ливан допълнително подобри присъствието си по земя и засили патрулите си в зоната за операции, в координация с ливанските въоръжени сили.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.