ООН заклеймиха последния терористичен акт на Боко Харам в Нигерия

0
995

2000px-UN_emblem_blue.svg

Възмутени от ескалиращите кръвопролития, причинени от Боко Харам, в Северна Нигерия, през изминалата седмица, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, и ръководителят на УНИЦЕФ, Антъни Лейк, категорично осъдиха „извратения акт“ на терористичната група.

В изявление, публикувано вчера (11.01.) от говорителя му в Ню Йорк, Бан Ки-Мун заяви, че е ужасен от съобщенията за стотиците цивилни, убити около град Бага, щата Борно, близо до границата на Нигерия с Чад, през последната седмица.

„Ситуацията в Нигерия и района остава приоритет в дневния ред на Генералния секретар,“ се казва в изявлението, допълнено, че отново вчера, 10-годишно момиче е било използвано да взриви бомба, на пазар в Майдугури, отново в щата Борно, като в резултат са убити най-малко 19 души.

Като напълно осъди „покварения акт, извършен от терористите на Боко Харам,“ Бан Ки-Мун подчерта готовността на ООН да подпомогне нигерийското правителство и всички засегнати съседни държави, за да се прекрати насилието и да се облекчат страданията на цивилното население, с всички налични средства и ресурси.

От своя страна, Изпълнителният директор на УНИЦЕФ, Антъни Лейк, заяви: „Тези снимки, от Северна Нигерия, трябва да събудят съзнанието на света.“

Като осъди всички съобщения, за толкова много невинни деца, жени и възрастни хора, избити в Бага, Антъни Лейк отбеляза специално внимание на малкото момиче, което е било изпратено да умре, с бомба, прикрепена към гърдите му, в Майдугури. „И нека не забравяме, че повече от 200 момичета, отвлечени от семействата си, са все още в неизвестност,“ добави Антъни Лейк.

„Думите, сами по себе си, не могат нито да изразят нашето възмущение, нито да облекчат агонията на всички онези, които страдат от постоянното насилие в Нигерия,“ заяви Изпълнителният директор на УНИЦЕФ, като подчерта, че образите от последните дни, предполагат и очертават бъдещето на Нигерия. А „са нужни ефективни действия. Това не може да продължава повече.“

Само преди три дни, Върховният комисар за бежанците на ООН (UNHCR), съобщи, че броят на нигерийските бежанци, търсещи сигурност в Чад, се е увеличил почти четири пъти, през последните 10 дни, след нападенията на Боко Харам. Над 7 300 нигерийци са се изселили и са потърсили убежище в западната част на Чад, като най-много са отседнали в местните общности, в села, на около 450 километра северозападно от столицата, Нджамена.

Говорител от Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН (OCHA), заяви, че само нападението от 3 януари 2015 г. в град Бага, е принудило 3400 души да се отправят към Чад.

„Правителството на Чад е отправило искане за международна помощ,“ заяви говорителят. „Чадското правителство изпрати мисия и медицински екип в областите с нигерийски изселници, като предостави и помощ  от храна и други основни консумативи. Хуманитарните агенции, сред които и Световната продоволствена програма (WFP), Световната здравна организация (WHO), в момента са в областта и оценяват потребностите и нуждите на хората.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова