ООН: Постигнато е споразумение за отваряне на ключов пункт на сирийско-турската граница

0
198
Доброволци на граничния пункт Баб ал-Хауа

Беше постигнато споразумение между ООН и правителството на Сирия за повторно отваряне на главния граничен пункт от Турция, за да се осъществи доставката на хуманитарна помощ в Сирия. Това ще позволи през следващите шест месеца граничният пункт Баб ал-Хауа да бъде достъпен и милиони хора в северозападната част на Сирия да получат необходимата помощ.

Баб ал-Хауа се използва от 2014 г., когато Съветът за сигурност на ООН разреши трансграничните доставки на хуманитарна помощ „отвъд линиите на конфликта“. Същата година Съветът за сигурност първоначално разреши доставките на помощи от Турция, Ирак и Йордания през четири пропускателни пункта в контролираните от опозицията райони в Сирия. Но през годините Русия, подкрепяна от Китай, настояваше Съветът да намали броя на разрешените пропускателни пунктове само до един – Баб ал-Хауа, водена от сепарастичните си намерения.

След земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което засегна Сирия и Турция през февруари, президентът на Сирия Башар Асад отвори два допълнителни пропускателни пункта от Турция – Баб ал-Саламех и ал-Рай, за да увеличи потока от помощи за пострадалите. Но на практика по-голямата част от помощта продължава да преминава през Баб ал-Хауа.

Тъй като районът се контролира от бунтовници обаче, Дамаск не подкрепя внасянето на помощ през сирийско-турската граница, защото смята, че ООН комуникира с организации, определени от сирийските власти като от „терористични“. Условията, определени от Дамаск през юли, включват и ограничение кой може да наблюдава доставките до Сирийския арабски червен полумесец (SARC) и Международния комитет на Червения кръст (ICRC).

Сирийското правителство на Асад и неговият съюзник Русия, която е член на Съвета за сигурност, искат всички доставки на помощи да се извършват през Дамаск.

Но сирийците, избягали от управлението на Асад, се опасяват, че той скоро може да заличи силно необходимата помощ, тъй като Дамаск иска да наложи контрол над помощта на ООН в управлявания от бунтовниците северозапад.

Съветът за сигурност на ООН направи опит да поднови споразумението за отваряне на пункта още през месец юли, но той се оказа неуспешен поради наложено вето ог Русия.

Последното споразумение за отваряне на Баб ал-Хауа е прието и от сирийското правителство, и от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Решението е взето след разговори между заместник-генералния секретар по хуманитарните въпроси на ООН Мартин Грифитс и представители на сирийското правителство, заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак. 

Тази новина идва в момент, в който хуманитарните нужди са изключително високи след повече от 12 години война и след опустошителното двойно земетресение, което удари северозападния регион през февруари. 

По данни на ООН почти 12 милиона души – повече от половината от населението на Сирия – нямат достатъчно храна, а други 2,9 милиона са изложени на риск от гладуване.

Въпреки обезпокоителния недостиг на средства в Сирия, който все още възпрепятства хуманитарната помощ, това споразумение ще осигури доставката на животоспасяващи материали за населението в северозападната част на страната.

 

Автор: Паола Смоличка

Източник: UN News