Оправдателни присъди за геноцида в Руанда

0
3597

genocide-in-rwanda-skulls

Подкрепяния от ООН съд отхвърли обвиненията за геноцид на двама бивши министри на Руанда и нареди незабавното им освобождаване. Джъстин Mугензи и Проспер Mугиранеза бяха  осъдени на 30 години затвор през 2011 г. за съучастие и подтикване към извършване на геноцид. Анализатори казват, че правителството на Руанда е вероятно да се ядоса на оправдаването им. Около 800 000 души, предимно етнически тутси и умерени хуту, са били убити в геноцида от 1994 г. в Руанда. По време на геноцида г-н Мугензи беше министър на търговията, а г-н Мугиранеза министър, отговарящ за държавните служители.

  Международният наказателен трибунал за Руанда (МНТР), който е е създаден по силата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН през ноември 1994 г., за да съди ръководители на геноцида, ги осъди на основание, че са присъствали на среща, на която е взето решение да се уволни префекта на региона Бутаре в южната част на Руанда преди да опита да предотврати на масовите кланета се осъществили се, когато временният президент Теодор Синдикубвабо призова хората да се избиват тутси. Апелативните съдии, обаче установиха, че г-н Mугензи и г-н Mугиранеза не знаели, че г-н Синдикубвабо ще направи словото, предаде АФП информационна агенция. Съдиите също заявиха, че уволнението на префекта, Жан-Батист Хабярамана, може да се е решило „заради политически и административни причини“, а не непременно с цел да се ускорят кланетата.

   Анализатори казват, че правителството е вероятно да бъде бясно, особено заради оправдателната присъда на г-н Мугиранеза, който е влиятелна фигура в правителството, отговарящо за геноцида в Руанда. Правителството на Руанда, което се ръководи от бивши бунтовници Тутси, които са се борили срещу правителствения геноцид, е дългогодишен критик на трибунала, като го обвини,че е твърде бавен и скъп.

Групата оцелели от геноцида Ибука, които се смятат за близки до правителството, осъдиха решението: „Тази оправдателна присъда е още един пирон в ковчега на жертвите на геноцида, и шамар в лицето на оцелелите “ каза ръководителят на Ибука проф. Жан-Пиер Дусигинземунгу. „МНТР не е донесло нищо нито за жертвите, нито за оцелелите от геноцида, никакви компенсации за ужасяващите зверства по време на планирания и извършен геноцид правителството, на което Мугензи и Мугиранеза са неоспорими членове, въпреки това МНТР отрича те да са активно включени.“
МНТР многократно се защити, казвайки, че процесите за геноцид при международните трибунали са изключително сложни. МНТР трябва да приключи през 2014 г., след като затвори 15 други случаи на обжалване. е създаден по силата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН през ноември 1994 г., за да съди ръководители на геноцида.

фото:

източник: