Осигуряване правото на качествено образование за палестинските деца

0
859

За много от наброяващите 1,2 млн. ученици, живеещи в Окупираната палестинска територия (ОПТ) завръщането в училището миналата седмица беше радостно преживяване. Но за учениците, живеещи в Янун – селище, разположено на север по Западния бряг – връщането в класната стая е свързано със сериозен стрес.

Сочейки към него, председателката на градския съвет г-жа Рашед Марар разказва как излизането на само десет метра извън рамките на селището се е превърнало в опасно начинание. „Някои заселници патрулират около селището и ни нападат, а някои дори са влизали в домовете ни. Децата и старите хора са уплашени, защото ако бъдат нападнати, знаят, че няма да могат да избягат достатъчно бързо,“ казва тя.

По време на официалното откриване на учебната година в градчето, г-жа Ламис Ал-Алами, Министър на образованието на Палестинската автономия, посочи изпитанията пред образованието на всяко дете. „Тази година ние започваме инициативата „Обратно в училище“ в най-малкото и най-бедно училище в Палестинската автономия, за да напомним на международната общност за нейната отговорност да се опазват и осигуряват правото на децата на образование,“ каза Ал-Алами.

„Без значение къде живеят, всички ученици в Окупираната палестинска територия имат правото да учат в една защитена учебна среда. Това е тяхно право, а за нас е колективна отговорност да им го осигурим,“ каза г-жа Джийн Гоу, Специален представител на UNICEF в ОПТ. „Качественото образование за всички, включително за най-уязвимите групи деца, трябва да бъде наш приоритет сега. Не можем да чакаме и не можем да го отлагаме, защото всяко дете гради своето бъдеще сега,“ добавя тя.

Източник и повече информация тук.

Previous article10-те най-стари дървета в света
Next articleСветовен ден на мира
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.