Открити са нови видове цветни тарантули

0
1913

Доктор Р. Бертани от института Бутантан, Сау Паулу съобщи за откриването на цели девет нови вида тарантули в Бразилия. В региона са били известни само седем подобни разновидности, но сега броят им се е увеличил на шестнадесет. Това са дървесни паяци, които могат да бъдат намерени предимно из тропическите региони. Различават се с по-леката си конструкция и с удължени крачка, пригодени за начина им на живот. В новооткритите се включват и четирите най-малки дървесни вида, регистрирани до сега.

Този вид паяци са особено застрашени от човещката дейност и учените настояват за по-подробното им изследване с цел опазването им. Освен това особеност на новооткритите паячета е, че те са цветни. Това крие огромна потенциална опасност от търговията с домащни любимци, за която биха могли да се окажат атрактивен избор.

Д-р Бертани споделя, че откритието на толкова голям брой видове отлично показва колко малко всъщност знаем за фауната около нас и че трябва да обърнем по-сериозно вниманието на околната среда и биоразнообразието.

източник и фотографии: http://www.sci-news.com/biology/article00692.html