Пакистан атакува „скривалища на терористи“ в Иран

0
192

Малко повече от 24 часа след иранските въздушни удари в Белуджистан Пакистан нанесе удар на Иран с това, което определи като ,,силно координирани” военни удари, което допълнително повиши напрежението между съседите и породи опасения за по-широк конфликт. В четвъртък сутринта, според изявление на Министерството на външните работи, Пакистан проведе така наречената ,,операция, базирана на разузнавателни данни“, срещу скривалища на въоръжени групировки в иранската провинция Систан-Балучистан.

Операцията с кодово име ,,Marg Bar Sarmachar” (Смърт за Сармачар) е довела до смъртта на ,,определен брой терористи“, заяви Пакистан, без да уточнява колко души са били убити. ,,През последните няколко години в отношенията ни с Иран Пакистан постоянно споделяше сериозната си загриженост относно сигурните убежища, на които се радват терористите от пакистански произход, наричащи себе си „сармачари“, в неуправляемите пространства в Иран. Пакистан сподели и множество досиета с конкретни доказателства за присъствието и дейността на тези терористи“, се казва в изявление на външното министерство.

Иранските държавни медии съобщиха, че при нападението в четвъртък сутрин са загинали най-малко седем души. Министерството на външните работи на Иран привика най-високопоставения пакистански дипломат в Техеран, за да даде обяснения за нападенията. Пакистан отговори след като Иран започна въздушни удари с помощта на безпилотни самолети и ракети срещу въоръжената групировка Джаиш ал-Адл близо до град Панджгур в югозападната пакистанска провинция Белуджистан, граничеща с Иран. Техеран обвинява Джаиш ал-Адл в множество нападения в миналото. Пакистан реагира на иранския удар – при който загинаха две деца и бяха ранени други трима души – като го нарече „неприемлив” и заяви, че страната си запазва правото да отговори на този „незаконен акт“.

В изявлението на министерството от четвъртък се казва, че през последните няколко години Иран е бил информиран за убежища, от които се ползват въоръжени бунтовнически групи, стремящи се към отделяне на Белуджистан – югозападната провинция на Пакистан, която граничи с Иран. ,,Пакистан също така е споделил множество досиета с конкретни доказателства за присъствието и дейността на тези терористи“, заяви министерството. Въпреки това то добави, че поради липсата на действия от страна на иранското правителство Пакистан е решил да реагира, като е взел предвид „достоверни разузнавателни данни“. Бакир Саджад Сайед, пакистански сътрудник в базирания в САЩ Център „Уилсън“, изрази скептицизма си по отношение на пакистанския отговор, който намалява напрежението с Иран. ,,Съмнявам се, че това ще завърши с ответна реакция от страна на Пакистан. Недоверието, което по-рано възпрепятстваше действията срещу въоръжените групировки от двете страни на границата, ще се засили, в резултат на което предвиждам възобновяване на войнствеността и в двата белуджийски района – както в иранския, така и в пакистанския“, казва той пред Ал Джазийра.

Като се имат предвид вече влошените отношения на Пакистан с Афганистан на западната му граница и с Индия на изток, както и влошаващата се ситуация в областта на вътрешната сигурност, Сайед заяви, че Пакистан може да предпочете въпросите да бъдат решени по дипломатически път.

,,Този път Пакистан беше силно принуден да реагира поради естеството на ударите, вътрешнополитическата динамика и усещането, че възпиращата му сила се е разпаднала. Но Исламабад би желал бърза деескалация, тъй като ако ситуацията се задържи, тя може да въвлече Пакистан в по-голям конфликт на два фронта“, каза той.

Източник: Ал Джазийра

Превод: Цветелина П. Михайлова