Пакистански училища срещу Малала Юсафзай

0
1115

Malala_Yousafzai_at_Girl_Summit_2014
Снимка: Wikipedia

Федерация от частни училища в Пакистан отбеляза ден, в знак на протест срещу активистката за правата на децата, Малала Юсафзай. Те заявиха, че с книгата си „Аз съм Малала“, тазгодишната носителка на Нобеловата награда за мир, е обидила исляма.

Федерацията на пакистанските частни училища, която представлява почти 200 000 училища и общо над 20 милиона ученици, отбеляза Деня „Аз не съм Малала“ в понеделник, чрез пресконференции, семинари и манифестации срещу Юсафзай. Това предадоха от Express Tribune. Президентът на федерацията, Мирза Кашиф Али, осъди книгата на Юсафзай и я обяви за обидна за всички мюсюлмани.

„Ние всички сме ЗА образованието на децата и правата на жените,“ допълни още г-н Кашиф Али, „но Западът създаде това момиче, което застана срещу Конституцията ни и срещу ислямската идеология на Пакистан“.

Г-н Кашиф Али обвини Малала и за това, че е защитавала автора Салман Рушди, чийто роман „Сатанински строфи“ все още е забранен в Пакистан, в своята книга. Всъщност в книгата е отбелязано само становището на бащата на Малала, Зияудин Юсафзаи, който казва, че мюсюлманите трябва първо да прочетат творбата на Рушди, преди да я осъждат. „Наистина ли ислямът е толкова слаба религия, че да не може да толерира книга, написана срещу него? Не и моят ислям!“ – цитат от книгата на Малала.

 

Източници: Time и New York Times

Изготвил: Светослава Димитрова

 

Още публикации по темата:

„Малала спечели Наградата на децата по света“

„Малала Юсафзай и Кайлаш Сатяртхи са наградени с Нобелова награда за мир“

„Ние всички сме Малала“: Изпълнителният съвет на UNESCO отдава почит на Малала Юсафзай“

„Генералният секретар на ООН заклейми „гнусната и страхлива“ атака срещу Малала Юсафзай“