Палестина с нови амбиции за ООН

0
773

Мина близо година, от момента, в който Махмуд Абас, президентът на Палестинската автономия, се опита да отдели Палестина като независима държава. Неговата идея беше спряна от Съветът за сигурност на ООН. Сега палестинските управници са си поставили по-малка цел – стремежът им е да повишат статуса в ООН от „непризната държава / специална единица“ до „нечленуваща държава наблюдател“. Така Палестина ще се изравни по статус с Ватикана.

За новият статус, към който се стреми палестинската управа се изисква по-опростен процес, който се гласува не от Съветът за Сигурност, а от Генералната асамблея на ООН. Там Палестинската автономия ще трябва да спечели повече от половината гласове, за да бъде успешно прокарана резолюцията. Кампанията по изготвяне на резолюцията трябва да започне на 27 септември, когато президентът Махмуд Абас ще направи обръщение към Генералната асамблея.

„Ще започнем консултации с всички геополитически групи, със всяка група… която иска да се присъедини в изготвянето на резолюцията.“ обяви президентът на пресконференция в Йерихон. Той добави: „Искаме да върнем Палестина на картата, както беше през 1967г., с източен Йерусалим като столица, надяваме се да осъществим това, заедно, с подкрепата на 150 – 170 държави“.

Бъдещата палестинската резолюция ще бъде предадена не по-рано от 6 Ноември, когато са президентските избори в САЩ, тъй като „не бихме искали въпросът да се изполитикантства“, каза водещият на комисията по преговорите Саеб Еракат. Еркат съобщи, че не е обявена дата за официалното подаване на резолюцията, но някой от управата искат да я прокарат до 29 ноември – международният ден на солидарност с палестинският народ, докато други настояват за незабавно прокарване.

Източник

Фотография