Докато израелските селища процъфтяват, палестинските кранчета пресъхват

0
563
Източник: Anadolu Agency

В селата на окупирания от Израел Западен бряг – там, където израелските водопроводни тръби не достигат – оранжериите са празни и безлюдни. Палестинците едва успяват да се сдобият с достатъчно вода, за да изкъпят децата си и да изперат своите дрехи, а да отглеждат добитък и овощни дървета се оказва почти невъзможно. Значителен е обаче контрастът със съседните еврейски селища, които изглеждат като оазис – там растат диви цветя, рибите, отглеждани във ферми, плуват в спретнати редици от езера, а децата се плискат в обществени басейни.

Основният източник на вода за двете страни е долината на река Йордан, която палестинците смятат за житницата на своята бъдеща държава, а израелците – за защитник на източната си граница. „Хората са жадни, реколтата иска вода“, казва Хазех Дараме, 63-годишен палестински фермер, отглеждащ фурми в района на Джифтлик в долината, където някои от палмите му са изсъхнали в сухата пръст. „Опитват се да ни притиснат стъпка по стъпка“, казва Дараме.

Споразуменията между Израел и Палестина, сключени през 90-те години на миналия век, гласят Палестина да купува вода от израелската държавна компания и да осигурява вода на своите разрастващи се градове, използвайки обаче бързо изчерпващите се запаси, които споделя с Израел. Палестинците, които живеят в останалите 60 % от Западния бряг, са под пълен израелски граждански контрол и остават в безизходица – те са лишени от достъп и до израелските, и до палестинските водоснабдителни мрежи. Предвидени да продължат само пет години, временните споразумения остават в сила и днес.

„Количеството вода, което Израел доставя, не е съобразено с нуждите на палестинците и в много случаи не се е променило от 70-те години на миналия век“, посочва Еял Харевени, автор на скорошен доклад за водната криза от израелската правозащитна група B’Tselem. 500 000 еврейски заселници, които живеят на Западния бряг, са свързани с израелската водоснабдителна мрежа чрез сложна мрежа, която осигурява вода непрекъснато, но палестинските градове не са. Така през знойното лято палестинците получават общинска вода само от време на време.

Със засилващите се регионални засушавания, покачването на температурите и крайнодясното правителство на Израел, което установява военно управление над територията, палестинците твърдят, че проблемите им с водата са се влошили. „Това е най-тежкото лято, което сме имали от девет години“, каза палестинският министър на водите Мазен Гунайм.

В животновъдните общности в северната част на долината на река Йордан консумацията на вода в Палестина е само 26 литра на ден. Това е под минималния стандарт на Световната здравна организация от 50-100 литра, което класира страната като зона на бедствие, според B’Tselem. За разлика от тях израелските заселници в долината на река Йордан консумират средно по 400-700 литра на ден според правозащитната група.

Повече от дузина фермерски семейства наскоро са напуснали палестинското село Бардала, за да се преместят в северен град с повече вода, а други са заменили нивите си с по-добре платена работа в процъфтяващите ферми на израелските селища.

„Те не искат да бъдем фермери“, посочи Ибрахим Сауафта, член на местния съвет в Бардала, по отношение на израелските власти. „Те не искат да сме самодостатъчни.“

 

Източник: AP News

Автор: Паола Смоличка