Папа Франциск пред Общото събрание на ООН: „Бъдещето иска от нас критични и глобални решения“

0
1134

643793_pope

UN Photo/Mark Garten

Папа Франциск изнесе приветствие, преди срещата на Общото събрание на ООН вчера (25.09.), призовавайки за глобални действия за опазване на околната среда и за прекратяване страданията на „огромните редици на отхвърлените“, заявявайки, че „човешките същества имат предимство пред партийните интереси“.

„Настоящето ни призовава да приоритизираме действията, които обуславят нови процеси в обществото, така че резултатите да бъдат значителни и положителни исторически събития. Не можем да позволим да отлагаме „определени програми“ за бъдещето“, заяви папа Франциск.

„Бъдещето иска от нас критични и глобални решения, в лицето на световни конфликти, които увеличават броя на отхвърлените и нуждаещите се“, заяви той в обръщение, точно преди официалното приемане на новата глобална рамка на Общото събрание „Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“, съставен от 17 цели и 169 искания за прекратяване на бедността, борба с неравенството и справяне с климатичните промени през следващите 15 години.

В изказването си той също така предупреди, че действителността в Близкия изток и Африка, е тежка. „Трябва да подновя многократните си апели, свързани с болезненото състояние на целия Близък изток, Северна Африка и други африкански страни“, каза папа Франциск. „Тази действителност трябва да служи като гробовен призив, за да е чиста съвестта на онези, натоварени с ръководенето на международните отношения.“

[slideshow_deploy id=’15338′]

„Не само в случаи на религиозно или културно преследване, но във всяка ситуация на конфликт, както и в Украйна, Сирия, Ирак, Либия, Южен Судан и региона на Големите езера, реалните човешки животи имат предимството пред партийни интереси“, продължи той. „Във войни и конфликти, хората, нашите братя и сестри, мъже и жени, млади и стари, момчета и момичета, са тези, които плачат, страдат и умират.“

Папата отбеляза и постиженията на Организацията на обединените нации, която празнува своята седемдесета годишнина.

„Историята на тази организирана общност от държави е едно от важните общи постижения през период на необичайно забързани промени“, каза той. „Без да претендираме за изчерпателност, можем да говорим за кодификацията и развитието на международното право, създаването на международните норми в областта на правата на човека, напредъкът в хуманитарното право, решаването на множество конфликти, операции за опазването на мира и помирението, както и произволен брой други постижения във всяка област на международната дейност и усилия.“

Но той също така предупреди, че опитът от последните 70 години показва ясно, че реформата и адаптирането към променящите се времена, понякога са били необходими.

„Необходимостта от по-голяма справедливост е особено истинска в случая на тези органи с ефективни изпълнителни способности, като например Съвета за сигурност, финансовите агенции и групите или механизмите, специално създадени, за да се справят с икономическата криза“, каза той.

Папата също така разгледа последиците от отхвърляне и неравенство, като отбелязва, че приемането на програмата за развитие до 2030 г. е важна стъпка напред, като добави, че е убеден, че на конференцията през декември държавите страни по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC), известна като COP 21, ще осигури основни и ефективни споразумения.

По време на встъпителните си думи, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, заяви, че никога в своята 70-годишна история, Организацията на обединените нации не е имала честта да приветства папа, който да открие сесия на Общото събрание. „Посещението Ви днес съвпада с приемането на Програмата за устойчиво развитие 2030 г.“, каза Бан Ки-Мун за присъствието на папа Франциск.

„Но това не е случайно. Често сме говорили за „неразделна екология“ – тази, която обхваща околната среда, икономическия растеж, социалната справедливост и благосъстоянието на хората – с други думи, устойчиво развитие за нашия общ дом.“

Той отбеляза, че в неотдавнашната папска енциклика (папско послание до всички католици) климатичните промени бяха определени като предизвикателство пред човечеството и морален проблем.

„Това съобщение е от решаващо значение, тъй като наближава основната конференцията за климатичните промени в Париж през декември“, продължи ръководителят на ООН. „Отвъд дневния ред, Негово Светейшество е ярък глас на съвестта. Той извика състрадание към бежанците и мигрантите в света, както и солидарност с хората, блокирани в конфликт и бедност.“

Бан Ки-Мун припомни, че през май 2014 г., папа Франциск се срещна с ръководството на ООН във Ватикана, като по време на тази среща той заяви, че световната общност трябва да мобилизира света отвъд религиозните или политическите различия, за да се изгради обща визия – достоен живот за всички.

От своя страна, председателят на Общото събрание, Могенс Люкетофт, също приветства папа Франциск в световната организация.

„Когато си припомним колко неразделна преди това бе „връзката между загрижеността за природата, справедливостта за бедните, ангажимента към обществото и мира“, се сещаме директно за трите стълба на ООН – и за взаимозависимостта и взаимосвързаността между тези три стълба“, каза г-н Люкетофт пред папата.

„Това е посланието в сърцето на новата и много амбициозна Програмата за устойчиво развитие 2030 г.“, продължи той.

Г-н Люкетофт се позовава и на предстоящата конференция, посветена на климатичните промени в Париж, където ООН трябва да приеме амбициозно климатично споразумение, за да се защитят хората и планетата.

Той отбеляза също, че е необходима подобна неотложност, „за да се сложи край на конфликтите и насилието и екстремизма, засягащи много части на днешния свят“, добавяйки, че „нашата колективна реакция на тези кризи, както и на положението на милиони разселени лица и бежанците, е, най-малкото, неадекватна, най-лошо, провал за нашето човечество“.

Тези, събрали се на тазгодишната сесия Общото събрание, трябва да отговорят „с лидерски действия, в духа на солидарност, диалог и толерантност“, каза той.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова