Папа Франциск ще изнесе историческа реч пред Конгреса на САЩ

0
836

 

Pope_Francis_at_Vargihna
Снимка: Wikimedia Commons

Папа Франциск е на път да стане първият папа говорил пред американския Конгрес, обявиха законодателите във Вашингтон. Главата на Католическата църква ще направи своето изявление на 24 септември тази година.

„На този ден Негово Светейшество ще стане първият папа в нашата история, който ще говори на общо заседание на двете камари на Конгреса,” каза говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър.

„С голямо нетърпение очаквам да посрещна папа Франциск в САЩ,” заяви президентът Барак Обама.

Около една трета от членовете на Конгреса са католици, както и демократът Нанси Пелоси, лидер на малцинството в Камарата на представителите, и републиканецът Джон Бейнър.

„Ние сме смирени пред Светия Отец, който прие нашата покана, и определено чакаме с нетърпение да получим неговото съобщение от името на американския народ,” каза Бейнър.

Очаква се обиколката на папа Франциск да включва среща в Белия дом с президента Обама. В допълнение той ще изнесе реч пред ООН в Ню Йорк и ще посети католически събор във Филаделфия.

Папа Франциск не се е въздържал от публично изразяване на политическите си възгледи откакто беше избран за глава на Католическата църква през март 2013г. Той направи подкрепата за имигранти ключов принцип на своята папска политика. Но освен това той зае традиционна католическа позиция по въпросите за контрацепцията и абортите.

Неговите възгледи могат да го поставят в противоречие с членовете на Конгреса, който е разкъсван от дълбоки политически разцепления по тези и други въпроси.

Първият папа, който е посетил САЩ, е Павел VI през 1965г. по време на пика на Виетнамската война.

Източник: BBC

Изготвил: Габриела Минчева