Върховният комисариат за правата на човека съобщава, че 40 души са убити по време на протестите през изминалата седмица в Иран

0
201

През изминалата седмица в Иран са били убити повече от 40 души, включително двама тийнейджъри. Това се случи на фона на продължаващите в цялата страна протести, предизвикани от смъртта на задържаната Джина Махса Амини.

22-годишната жена от иранския регион Кюрдистан е арестувана от така наречената „нравствена полиция“ на 13 септември за това, че не е носела правилно хиджаба си. Хиляди са били задържани в цялата страна заради участие в мирни протести.

Според Службата на Върховния комисар за правата на човека хиляди са били задържани в цялата страна заради участие в мирни протести.

„Най-малко шестима души, свързани с протестите, са осъдени на смърт по обвинения в „мохаребе“, или „водене на война срещу Бога“, или „ефсад-е фел-арз“, или „корупция на земята“, заяви говорителят Джереми Лоурънс.

Служителите по сигурността са реагирали „със сила“ на демонстрациите в няколко предимно кюрдски населени места в понеделник вечерта, включително Джаванруд и Сакез, родния град на г-жа Амини. Две 16-годишни момчета са сред шестимата убити през уикенда. От началото на общонационалните протести на 16 септември досега са загинали повече от 300 души, включително 40 деца.

Върховният комисариат за правата на човека отново изрази загриженост, че властите са отказали да предадат телата на загиналите на техните семейства или са поставили условие те да не говорят пред медиите.

„Що се отнася до това, че телата не са върнати на семействата им, това, разбира се, ни тревожи сериозно“, каза г-н Лоранс.

Г-н Лоранс отбеляза, че подходът на силите за сигурност се е ожесточил спрямо протестиращите, които са били убити в 25 от 31 провинции на Иран, включително повече от 100 в Систан и Белуджистан. Той призова властите да отговорят на исканията на хората за „равенство, достойнство и права“, вместо да използват непропорционална сила срещу демонстрантите.

„Липсата на отчетност за грубите нарушения на правата на човека в Иран продължава да е трайна и допринася за нарастващото недоволство“, заяви говорителят на Службата на Върховния комисар за правата на човека.

Превод: Деница Ковачева
Източник: UN News