Превратът в Перу

0
199
Източник: https://www.clarin.com/img/2022/12/07/EcQcRxUWU_1256x620__2.jpg#1670465868599

Превратът в Перу: какви са първите мерки и обещанията на Дина Болуарте като президент

Дина Болуарте стана първата жена президент на Перу в сряда, слагайки край на драматичен ден, в който нейният предшественик беше арестуван за предполагаем опит за бунт и отстранен от законодателите.

Болуарте, бившият вицепрезидент на страната, положи клетва в Конгреса, за да стане шестият президент на Перу за по-малко от пет години.

Церемонията се състоя часове след като мнозинството от 101 членове на 130-членния законодателен орган гласуваха за импийчмънт на бившия лидер Педро Кастило.

Бурният ден започна, когато тогавашният президент Кастило предизвика тревога в  региона с притеснително телевизионно послание към нацията, в което той обеща да разпусне Конгреса и да сформира „извънредно правителство“, призовавайки за парламентарни избори, за да се работи по нова конституция, което омбудсманът на Перу определи като „опит за държавен преврат“.

Този ход предизвика поредица от оставки на кабинета, бурни реакции от висши служители и осъждане от регионални съседи – и в крайна сметка не успя да предотврати импийчмънта му в Конгреса.

Перуанските въоръжени сили отхвърлиха опита на Кастило да отстрани депутатите, наричайки го „нарушение на конституцията“.

„Ние осъждаме нарушението на конституционния ред“, каза в изявление главният прокурор на Перу Патрисия Бенавидес. „Политическата конституция на Перу закрепва разделението на властите и установява, че Перу е демократична и суверенна република… Никоя власт не може да се поставя над Конституцията и трябва да спазва своите конституционни мандати.“

Източник: Clarin, CNN
Превод: Елена Сотирова